Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Sousoší u kostela

30. července 2023

JIHLAVA: Sousoší u kostela

Vysvěcení sousoší u kostela na Jánském kopečku.

Náročná obnova sousoší Kalvárie u kostela sv. Jana Křtitele na Jánském kopečku byla po měsíci a půl dokončena. Obnovenou památku vysvětil farář Římskokatolické farnosti u kostela sv. Jakuba v Jihlavě ve čtvrtek 27. července.

Na Jánském kopečku byl obnoven další kousek významné jihlavské historie - sousoší Kalvárie. Dílu jihlavského sochaře Jana Prchala z roku 1791 se restaurátoři pod vedením Otakara Marcina ml. věnovali měsíc a půl. Obnova stála 195 tis. Kč a na jejím financování se podílelo statutární město Jihlava společně s Krajem Vysočina. Vysvěcení sousoší se uskutečnilo 27. července v 16 hodin a postaral se o něj farář Římskokatolické farnosti u kostela sv. Jakuba v Jihlavě.

FOTO: Sousoší Kalvárie

„Náročné restaurování bylo provedeno velmi odborně a dle požadavku orgánu státní památkové péče,“ uvedla vedoucí oddělení památkové péče Dana Závodská. Sousoší na tomto místě stojí až od roku 1924, dříve bylo umístěno na dnešním hřbitově Na Kalvárii. Expresivně pojatý soubor zobrazuje nepříliš obvyklou kompozici, kde Ukřižovaného Krista doprovází postavy dvou lotrů.

Obnova kostela

V letošním roce začala také obnova kostela sv. Jana Křtitele. Tesaři prozatím pracují na obnově střešního pláště, kde bude smrkový šindel vyměněn za modřínový. Po dokončení na střešním plášti a sanktusníku bude obnova pokračovat odvlhčením kostela, obnovou kamenných prvků, restaurováním vitráží, mobiliáře a dalších. Obnova střechy vyjde přibližně na 3,5 mil. Kč a bude trvat přibližně tři roky, zhotovitelem je Tesařství Břetislav Kocián.

Zdroj: Město Jihlava.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

JIHLAVA: Sousoší u kostela

JIHLAVA: Sousoší u kostela.


 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum