Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



ZOO DVŮR KRÁLOVÉ: Dvojčata levharta perského

2. října 2022

ZOO DVŮR KRÁLOVÉ: Dvojčata levharta perského

Narodila se dvojčata levharta perského. Matka první kontrolu dovolila až po měsíci.

Přesně jeden měsíc uplynul od narození dvou mláďat levharta perského. Safari Park Dvůr Králové patří k jeho vůbec nejvýznamnějším chovatelům a zasloužil se o rozšíření druhu do evropských zoo. Navzdory tomu ale od narození posledního mláděte ve Dvoře Králové uplynulo už osm let. Dva mladí samci jsou s ohledem na genetický původ rodičů pro evropský chov velmi cenní. Za poslední rok se mláďata tohoto druhu nenarodila v žádné jiné zoo.

„Matka Banu rodila poprvé, ale péči zvládá skvěle. Mláďata hlídá a na sebemenší vyrušení reaguje výhružným vrčením,“ popisuje zooložka Gabriela Linhart. První kontrola obou mláďat proto proběhla teprve nyní, ačkoli porod proběhl 22. srpna. „Chovatelky během ní zjistily, že se jedná o dva samce, a mláďata také odčervily. Potom matku rychle pustily zpět do porodního boxu,“ dodává.

Mláďata se začínají vzdalovat od bedny, do které je Banu krátce po porodu přenesla. Zůstávají ale v zázemí. „Asi za měsíc je čeká očkování, následně budou moci vyrazit do výběhu. Jde o otužilý druh, a tak budou k vidění po celou zimu,“ doplňuje Gabriela Linhart.

Matkou malých šelem je tříletá samice Banu, která do Dvora Králové dorazila loni v červnu z Kolína nad Rýnem. Otcem je sedmiletý samec Arkhyz. Ten je mimořádně geneticky cenný. Safari park ho získal v roce 2017 z ruského Soči. Je nepříbuzný ostatním levhartům perským v Evropě, jeho mláďata jsou tedy pro chov velkým příslibem do budoucna.

Právě velká míra příbuznosti jednotlivých zvířat je totiž velkým problémem záchovné populace v lidské péči. Ačkoli dříve byli levharti perští v zoologických zahradách poměrně rozšířeni, postupně vymizeli a zůstali takřka jen v těch evropských. Arkhyz je pro tuto populaci významným oživením, stejně jako jeho mláďata.

Radost umocňuje i fakt, že za posledních 12 měsíců se levharti perští nenarodili v žádné jiné světové zoo sdružené v prestižní databázi ZIMS. V současné době jsou levharti perští k vidění v 45 z nich.

Levhart perský patří k větším poddruhům levharta skvrnitého. Samice mohou vážit 45 kg, velcí samci až 80 kilo. V přírodě se živí především kopytníky, například kozami bezoárovými či divočáky, nepohrdnou ani zajíci nebo menšími hlodavci. Žijí ve vysokých horách subtropů a mírného pásma střední a západní Asie, takže bez problémů zvládají i české zimy. Jejich celosvětová populace se odhaduje na maximálně 1300 zvířat, nejvíce z nich žije v Íránu.

Safari park je jedním z nejúspěšnějších chovatelů těchto vážně ohrožených šelem. Ve Dvoře žijí už od roku 1977 a v roce 1979 se povedlo odchovat první mláďata v rámci celého Československa. Od té doby vyrostlo v Podkrkonoší již 31 dalších levhartů perských. Na základě dvorských úspěchů se levhart perský postupně rozšířil i do dalších českých a následně i zahraničních zahrad.

Zdroj: Safari Park Dvůr Králové.

ZOO DVŮR KRÁLOVÉ: Dvojčata levharta perského

ZOO DVŮR KRÁLOVÉ: Dvojčata levharta perského.


 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum