Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



ZOO ÚSTÍ NAD LABEM: Vylíhnutí ara kaninda

29. září 2022

ZOO ÚSTÍ NAD LABEM: Vylíhnutí ara kaninda

V Zoo Ústí nad Labem se poprvé v historii vylíhl kriticky ohrožený druh papouška ara kaninda.

Zoo Ústí nad Labem slaví další chovatelský úspěch. Letos se jí podařilo odchovat mládě kriticky ohroženého papouška ary kanindy (Ara glaucogularis). Jedná se navíc o historicky první odchov tohoto druhu v rámci Unie Českých a Slovenských zoologických zahrad.

Ara kaninda je 85 cm velký papoušek, který je endemickým druhem Bolívie. Kvůli nelegálnímu lovu a odchytu, stejně jako rychle ubývajícím pralesům, se jedná o jeden z nejohroženějších druhů papoušků na světě. Vědci odhadují, že ve volné přírodě zbývá pouze 200-300 dospělých jedinců.

„Zoo Ústí nad Labem chová tyto vzácné papoušky od roku 2012. Aby měli potřebný klid na rozmnožování, vytvořili jsme pro ně chovné zázemí mimo návštěvnické prostory. Jsme velmi rádi, že to mělo smysl a my se dočkali prvního mláděte nejen u nás, ale i v rámci Unie Českých a Slovenských zoologických zahrad. Navíc se to podařilo cestou přirozeného odchovu, což je skvělé z hlediska vývoje mláděte a jeho dalšího zapojení do chovu“ říká hlavní zooložka Petra Padalíková.

„V letošním roce měl náš chovný pár dvě snůšky. První mládě se vylíhlo v polovině března, ale nezkušení rodiče se o něj neuměli postarat a nekrmili ho, a tak mládě bohužel po několika dnech uhynulo. S každým mládětem získávají rodiče cenné zkušenosti a je proto důležité do tohoto procesu nezasahovat. Druhé mládě se vylíhlo 10. května. K naší radosti o něj oba rodiče od začátku dobře pečovali, a my mohli na kameře pozorovat, jak mládě prospívá a roste,“ říká vrchní chovatelka Andrea Gruntová.

„Mládě ary kanindy poprvé vylezlo z hnízda 21. srpna. Bylo již plně opeřené a vybarvené po rodičích. Máme z něj obrovskou radost nejen proto, že se jedná o první mládě tohoto druhu u nás, ale také proto, že poprvé přispíváme mládětem do evropského záchovného programu tohoto kriticky ohroženého druhu. Prozatím tito papoušci zůstávají mimo návštěvnický prostor, nicméně velká průchozí expozice papoušků je součástí připravovaného plánu rozvoje zoo (tzv. generelu) a já doufám, že tak v dohledné budoucnosti budeme moct návštěvníkům ukázat naši kolekci velkých arů,“ říká ředitelka Ilona Pšenková.

ZOO ÚSTÍ NAD LABEM: Vylíhnutí ara kaninda

ZOO ÚSTÍ NAD LABEM: Vylíhnutí ara kaninda. V Zoo Ústí nad Labem se poprvé v historii vylíhl kriticky ohrožený druh papouška ara kaninda.

Foto 1: Čerstvě vylíhnuté mládě ary kanindy na kameře umístěné v hnízdě. Foto: Andrea Gruntová, Zoo Ústí nad Labem. Foto 2 a 3: Mládě ary kanindy po prvním vylétnutí z hnízda. Foto: Vít Lukáš, Zoo Ústí nad Labem.

Zdroj: Zoo Ústí nad Labem.


 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum