Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Město do pořádku

21. ledna 2024

PRACHATICE: Město do pořádku

Dáváme město do pořádku.

Prachatické renesanční budovy si zaslouží řádnou péči, ty v našem majetku zvláště.

Obřadní sál pod galerií O. H. Hajeka, tedy v jedné z nejvýznamnějších budov na Velkém náměstí, se po generálním úklidu, výmalbě zdí a stropů a drobných opravách okenních rámů a elektroinstalace doslova mění před očima.

Z ušmudlané Popelky se postupně stává princezna. A stačilo se do toho jen obout, skoro jako v té pohádce.

Špinavé podlahy, světla, okna, parapety a další získaly svůj dřívější lesk. Bíla barva překryla stropy a stěny zežloutlé skoro jako zapomenuté „Zlaté stránky“ z minulého století, které dominantně zdobily zázemí obřadní síně a odkazovaly tak na dobu velmi dávnou, dobu analogových telefonů, faxů a zřejmě i posledního pravidelného úklidu a péče o interiér včetně nábytku.

Vybydlené prostory se pak někdo ne příliš kreativně pokoušel maskovat výzdobou umělohmotnými květinami, podobnými těm, které se dají zakoupit v nedaleké vietnamské večerce. A možná zde i dokonce byly zakoupeny. V renesančních místnostech, které byly svědky mnohých radostných a důstojných událostí, svateb či vítání občánků, působila takováto dekorace typická pro pozdní devadesátky jako pěst na oko.

Pokud si takto předchozí vedení města představovalo jimi tolik vyzdvihované vzkvétání města, pak naše mínění o péči o klenoty Prachatic je zcela odlišné.

V našem snažení budeme pokračovat dál. Nejen obřadní síni, kde nás čeká ještě hodně práce, chceme vrátit její původní noblesu, krásu a slávu. Není nám lhostejné, co se s naším kulturním dědictvím děje, ač zvenku na sobě svůj vnitřní zchátralý stav možná nedává tolik znát.

Zdroj: Město Prachatice - Jan Bauer, starosta města.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

PRACHATICE: Město do pořádku

PRACHATICE: Město do pořádku.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum