Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Kultivace hřbitova

4. února 2024

PRACHATICE: Kultivace hřbitova

Architektonicko-dopravní studie na kultivaci hřbitova.

„Bohužel lze dnes až příliš často pozorovat, jak se kvalita funerálního prostředí dostává na okraj zájmu. Navzdory tomu, že reálný význam a praktické využití hřbitovů v rámci našich komunit samozřejmě klesat nemůže. Symbolika tohoto paradoxu nejspíš nevypovídá o naší době příliš pozitivně.”

Jako místní návštěvníci hřbitova si často ani neuvědomujeme, o jak moc zanedbané místo se jedná. Nejde o samotnou plochu hřbitova, ale o příjezd, parkoviště, vstup na hřbitov, ukládání odpadu, nevhodné úpravy smuteční síně z nedávné doby. Vedení města rozhodlo o postupné kultivaci tohoto významného prostředí, která musí začít od pečlivě zpracované studie. Na základě výběrového řízení studii zpracoval Atelier Za Mák s.r.o. ve složení Ing. Michaela Zudová, Ing. arch. Zdeněk Pech, Ing. arch. Matěj Šebek, Ing. arch. Matěj Bělohlávek a dopravní specialisté Ing. Tomáš Oubrecht + Ing. Miloš Veselý.

Cílem návrhu je kultivace hřbitova. Úkol se až na drobné výjimky zajímá, tzv. novou „sekulární“ částí hřbitova a jeho předprostorem vč. odstavné „parkovací“ plochy. Hlavní ambicí návrhu je vnést do hřbitova architektonizovaný řád a adekvátní důstojnost, kterou dnes zoufale postrádá. Velký důraz je kladen na cestu pozůstalého. Ta je navrhována tak, aby vznikala srozumitelná funkční prostředí naplňující pietní charakter s minimem nahodilostí a rozpaků. Stávající dispoziční rozvrh je rozvíjen jednoznačnou geometrií zdí a jejich sestav, které svým prostým rozvržením definují nová prostředí, aniž by docházelo k dramatickým změnám či přestavbám oproti dnešnímu stavu.

Prachatický hřbitov byl založen před rokem 1562, později byl několikrát rozšiřován. První zmínka o “prachatickém novém krchově” pochází z roku 1587. Na hřbitově se nachází nejstarší stavba v Prachaticích - raně gotický kostel sv. apoštolů Petra a Pavla z druhé poloviny 13. století s barokními úpravami. Při posledním stavebním a archeologickém průzkumu kostela v roce 1971 však byly nalezeny zbytky románského kvádříkového zdiva, které datují vznik kostela již do 12. století. V 60. letech 20. století byl hřbitov postupně rozšířen o novou část za východní zdí starého hřbitova a vybudována byla nová smuteční síň, která v roce 2016 prošla významnou nevhodnou rekonstrukcí. Nový hřbitov se rozrůstá velmi organicky a je patrný velký rozdíl mezi formálním uspořádáním obou částí. Důležité kompoziční prvky vycházející z architektury původního hřbitova pomalu mizí. Původní velkolepé aleje dnes připomíná pouze trasování cest. I ty jsou postupnými úpravami fragmentovány a hřbitov především v nové části definitivně ztrácí návaznost na původní podobu danou jasnými liniemi cest a stromořadí.

Hlavní závady:

Dopravní napojení, sjezd Stávající řešení dopravního připojení hřbitova na komunikaci II. třídy je nevyhovující až nebezpečné.

Nedůstojný nástup do nové části hřbitova Stávající nástup do nové části hřbitova je vůči vstupu do staré části hřbitova velmi upozaděn až degradován na spíše utilitární, zásobovací vstup.

Křoviny, jehličnaté stromy V řešeném území se nachází mnoho oblastí, které jsou hustou výsadbou velmi znepřehledněny.

Konflikt pozůstalý vs. doprava rakve s ostatky V okolí smuteční síně dochází k nevhodnému střetu pozůstalých s vykládkou rakve v místě zásobovacího vstupu.

Smuteční síň Smuteční síň je silně poznamenaná nevhodnými stavebními úpravami z poslední dekády.

Osa, kompozice hřbitova. V průběhu let byla kompozice „zanesena, pokřivena“ nánosy stavebních úprav.

Jakub Nepustil, místostarosta města (s využitím textů ze studie ateliéru Za Mák).

Zdroj: Město Prachatice.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

PRACHATICE: Kultivace hřbitova

PRACHATICE: Kultivace hřbitova. FOTO: Brána, alej, loubí, pomník, parkoviště.


 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum