Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Ošetření památných stromů

22. října 2023

PRACHATICE: Ošetření památných stromů

Ošetření památných stromů v Prachaticích a okolí v roce 2023.

Město Prachatice žádalo stejně jako každý rok o finanční prostředky z dotačních titulů na odborné ošetření památných a jinak významných stromů ve svém správním obvodu.

V letošním roce byla žádost o poskytnutí finančních prostředků nově podána v programu Národní plán obnovy – Podpora obnovy přirozených funkcí krajiny zajišťovaném Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR. Výše poskytnuté dotace činí 141 820 Kč, spoluúčast města Prachatice je pak 15 758 Kč.

K ošetření byly vybrány následující stromy: památná lípa a památný dub u cesty nad Mičovicemi, památná lípa a bleskem poničené, avšak stále žijící torzo lípy u kapličky před Budkovem, hodnotná lípa na návsi v Klenovicích a mohutná lípa u sportovního stadionu v Prachaticích.

U všech stromů byl proveden zdravotní řez s cílem odstranění suchých větví, u památných stromů došlo k výměně či k instalaci nových dynamických vazeb v korunách stromů, u lípy v Prachaticích pak byly instalovány nové dynamické vazby v koruně stromu k zajištění vyšší stability stromu.

Odborné ošetření památných stromů provedli během září a října certifikovaní arboristé s cílem zajištění provozní bezpečnosti v okolí stromů a současně prodloužení vitality stromů. V následujících letech se budeme opět snažit získat finanční prostředky na odborné ošetření dalších památných stromů, které si odpovídající péči plně zaslouží.

Mgr. Lenka Vasilová, referentka odboru životního prostředí.

Zdroj: Město Prachatice.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

PRACHATICE: Ošetření památných stromů

PRACHATICE: Ošetření památných stromů.


 
 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum