Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Boží muka u DPS Skalka

30. října 2023

PRACHATICE: Boží muka u DPS Skalka

Boží muka na křižovatce u DPS Skalka mají nový kabát.

Na Svatopetrské cestě ke hřbitovu město Prachatice opravilo boží muka u odbočení od DPS Skalka k mateřské škole.

Boží muka jsou součástí souboru deseti zděných omítnutých barokních výklenkových kaplí a božích muk, vystavěných postupně v průběhu 18. a 19. století při cestě po terénním hřebenu od přírodního útvaru Skalka ke hřbitovnímu kostelu sv. Petra a Pavla ve Starých Prachaticích. Soubor má vysokou urbanistickou hodnotu, vypovídá o barokním utváření předmětné krajiny. Jednotlivé objekty disponují architektonickými kvalitami, spočívajícími např. ve vyvážených proporcích a detailech provedení.

Předmětná celoomítnutá boží muka mají zděný štíhlý dřík čtvercového půdorysu s výklenkem u vrcholu orientovaným na jihovýchodní stranu a polovalbovým prejzovým zastřešením se štítem vpředu nad výklenkem a profilovanými římsami na okapových stranách střechy. Pod úrovní dna výklenku člení dřík obvodová výrazně plasticky profilovaná římsa. Vrchol střechy nese zdobný kovaný kříž. Boží muka jsou založena v terénním svahu prostřednictvím mohutné zděné základny. Nika obsahuje malbu Panny Marie s Ježíškem od Josefa Sahuly.

Oprava zahrnovala umrtvení a odstranění řas, mechů a plísní vyskytujících se na povrchu, odstranění degradované nesoudržné omítky a nové omítnutí vápennou omítkou, nátěr omítek při zachování dosavadní barevnosti, opravu prejzové krytiny.

Práce vyšly na necelých 33 tisíc korun, přičemž 15 tisíc Kč pokryje dotace Jihočeského kraje z dotačního programu Kulturní dědictví, opatření č. II – Nemovité kulturní památky.

Antonín Jurčo, Odbor stavebně správní a regionálního rozvoje.

Zdroj: Město Prachatice. Foto: Jiří Srch.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

PRACHATICE: Boží muka u DPS Skalka

PRACHATICE: Boží muka u DPS Skalka.


 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum