Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Opravený křížek

2. října 2022

PRACHATICE: Opravený křížek

Prachatice mají další opravený křížek.

Při výjezdu z města na Kahov, Podolí a dále Oseky nechalo město Prachatice prostřednictvím restaurátora MgA. Vojtěcha Macha – Žižky opravit další litinový kříž s plastikou Ježíše Krista a kamenným podstavcem.

Křížek již byl delší dobu v nevyhovujícím stavebně-technickém stavu a potřeboval tak nutnou opravu. Samotná obnova spočívala v celkové opravě kamenného podstavce a velkého litinového kříže s plastikou Ježíše Krista. Křížek byl navíc nově doplněn destičkou s nápisem Chvála Kristu. Nápisové části, samotná plastika a další dílčí detaily byly nově pozlaceny plátkovým zlatem.

Velký litinový kříž byl ošetřen, kdy původní barva byla okartáčována a posléze odstraněna od předchozích nátěrů. Následně byl kříž natřen základovou barvou a poté kovářskou barvou s grafitem. Samotný kamenný podstavec byl v terénu narovnán a očištěn od mechů, lišejníků, barev a dalších nečistot. Na závěr bylo celé dílo barevně sjednoceno, datace na soklové byla zlatě zvýrazněna a proti případné degradaci způsobované vlhkostí do kamenného materiálu byl aplikován hydrofobizační nátěr.

Jednalo se tedy o šetrnou obnovu drobné sakrální památky s cílem obnovení jejího původního vzhledu. Samotná realizace vyšla na 41 170,- Kč, přičemž byla podpořena neinvestiční dotací Jihočeského kraje ve výši 25 000,- Kč a to z dotačního programu Kulturní dědictví, v tomto případě zaměřeného na drobnou sakrální architekturu v krajině.

Zdroj: Město Prachatice - Jiří Srch, odbor stavebně správní a regionálního rozvoje.

PRACHATICE: Opravený křížek

PRACHATICE: Opravený křížek.


 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum