Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Ošetření jilmů

11. června 2023

PÍSEK: Ošetření jilmů

Město nechalo ošetřit vzrostlé jilmy proti grafióze.

Speciálního ošetření proti chorobě zvané grafióza jilmu se dostalo 15 jilmům rostoucím v Písku a dvěma u Kalvárie, památným stromům, které se nachází v Kestřanech u řeky Otavy. „Všem stromům byl metodou zvaná mikro-injektáž vpraven pod kůru do vodivých pletiv speciální roztok, jenž obsahuje látky, které by jim měly pomoci lépe bojovat proti tomuto houbovému onemocnění. Ošetřeny byly například jilmy v parku na Mírovém náměstí, v lesoparku Na Trubách nebo na sídlišti Portyč,“ řekl koordinátor městské zeleně Ondřej Kofroň. Mikro-injektáž provedl pracovník firmy BAOBAB, která se na péči o zeleň specializuje.

Loni její pracovníci ošetřovali 130 let starý jilm v Palackého sadech, kterému metodou zvanou makro-injektáž vpravili do pletiv roztok obsahující nejen látky proti grafióze, ale i živiny nezbytné pro jeho zdárný růst.

Grafióza jilmů je houbovým onemocněním, které šíří zejména hmyz, jenž se živí celulózou z jilmového dřeva. Na povrchu svého těla nebo v zažívacím traktu má spory houby, která jilm napadá. Houba zamezuje protékání mízy cévami stromu, a to způsobuje jeho postupné odumírání. Jilm nakonec uschne, opadá z něj kůra a zbyde jen holé dřevo.

Zdroj: Město Písek.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

PÍSEK: Ošetření jilmů

PÍSEK: Ošetření jilmů.


 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum