Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Floutkovi bylo pět

28. září 2023

PRACHATICE: Floutkovi bylo pět

Uteklo to jako voda. Festival loutky a cirkusu Floutek se konal již po páté.

V tradičním termínu - první srpnovou sobotu, jsme byli opět připraveni rozveselit celou Poštovní ulici. Ale lilo, lilo a lilo! Ze šedého nebe celý den nevykoukl ani malý kousek sluníčka. Vypadalo to, že Floutkova srpnová sobota s datem 6.8.2023 si nejspíš prohodila službu s některou listopadovou kolegyní. A tak, poprvé za pět let, probíhal celý program uvnitř – v Národním muzeu, Muzeu české loutky a cirkusu v Prachaticích.

Ještě hodinu před začátkem prvního představení jsme se strachovali, že neustávající déšť diváky odradí a moc lidí nedorazí. Stal se ale pravý opak. V 10 hodin, když Hanka Patrasová vítala na jevišti Loutky bez hranic s představením Bojím se v lese se několik nedochvilných diváků už do sálu nevešlo. Vlastně jsem se tam nevešla ani já, abych mohla udělat pár fotek z představení.

Během dopoledne se divadelní sál naplnil znovu až k prasknutí na představení Jenoféva z dílny Studia Damúza. Zeleninové loutky sklidily od diváků salvy smíchu. Také prvního odpoledního divadla se ujalo Studio Damúza a na jevišti loutky vyprávěly trochu strašidelný, ale i poučný Faustův příběh.

Den pokračoval a počasí venku se neměnilo. Proudy vody padaly z nebe a vlezlá zima nepříjemně studila. Ale atmosféra v muzeu byla hřejivá a každý, kdo přišel, se měl dobře. Pauzy mezi představeními si malí i velcí diváci užívali v hudební dílně báječného Iva Vrby, bez kterého si Floutka už neumíme představit. Za pomoci svého kouzelného kufru dokáže Ivo spustit živelnou hudební improvizaci a do jeho kufru plného hudebních nástrojů pak sahá i ten, kdo tvrdí, že nemá hudební sluch a žádný nástroj v životě nedržel v ruce. A věřte, nevěřte, celé to zní skvěle!

Naši mírnou hořkost z toho, že nám počasí nedovolí užívat si Floutka pod širým nebem v Poštovní ulici, zahnali rozzáření diváci a definitivně pak jedno naprosto neplánované vystoupení. Kromě spousty diváků se do divadelního sálu Muzea české loutky a cirkusu nasoukala ještě celá Šmidlátka. Úžasná skupina dětských muzikantů a zpěváků z Pardubic, která zavítala na letní soustředění nedaleko Prachatic. Pár náhod a skvělý nápad paní Tesárkové a její dcery A. Nové, které nám Šmidlátka poslaly. Oběma děkujeme, Floutek byl zase o něco veselejší.

A pak už přišlo na řadu veselé veršované představení Vonička lidové poezie Divadla PNUtí za hudebního doprovodu Martiny Boškové Pivoňkové. Martina po krátké pauze rovnou navázala koncertem, který už tradičně zakončil celý festiválek Floutek.

Floutek – festival loutky a cirkusu se koná díky finanční podpoře města Prachatice (grant Volnočasové aktivity 2023), finanční podpoře Národního muzea – Muzea české loutky a cirkusu a práci pracovníků muzea. Za podpory KIS Prachatice, Hasičského sboru Prachatice, ZŠ Národní Prachatice, ČČK Prachatice, spolku Živá vila, Obce Zbytiny. A především díky pomoci skvělých lidí – našich nejbližších, přátel a dobrovolníků!

Speciální dík patří kurátorce Národního muzea – Muzea české loutky a cirkusu v Prachaticích, Hance Patrasové, za dramaturgii celého festivalu, za báječné tvořivé dílny a spoustu krásných loutek, které si děti vyrobily a teď se s nimi těší doma.

Děkujeme vám všem milým divákům, že nám zachováváte přízeň a máte rádi smích, loutky a cirkus. Těší nás, že jednou do roka máte s FLOUTKEM krásný den a že přijdete i když „by ven ani psa nevyhnal“. Jen s vámi nám Floutek dává smysl a těší nás!

Více o projektu Floutek - festival loutky a cirkusu na:

https://www.facebook.com/floutekfest/

Zdroj: Město Prachatice.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

PRACHATICE: Floutkovi bylo pět

PRACHATICE: Floutkovi bylo pět.


 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum