Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Dvě větve akátu

23. července 2023

PÍSEK: Dvě větve akátu

Dvě větve akátu rostoucího u Kamenného mostu jsou nebezpečné, část se jich musí uříznout.

Dvě větve akátu, který roste v blízkosti Kamenného mostu, jsou v havarijním stavu a bezprostředně ohrožují chodce pohybující se pod nimi. Městské služby proto hned v pátek 21. července v brzkých ranních hodinách, kdy je pohyb po mostě minimální, části odborníkem označených větví ořežou.

„Akutní ošetření vyžaduje větev, která se klene přes most, a větev nad chodníkem s navazující cyklostezkou. Odřežou se jen jejich části, aby se odlehčila koruna a nehrozilo, že se větvě ulomí. Na podzim pak bude následovat další ošetření těchto větví a celého stromu, který bude výrazně zredukován. Jedná se o krok, který pomůže tento – pro město velmi cenný strom zachránit a spolu s dalšími zásahy, které by měl stanovit plán péče, mu zajistí perspektivu na stanovišti i v následujících letech,“ řekl Marek Žďárský ze znalecké kanceláře, jeden z největších českých odborníků v oblasti péče o stromy, který dnes stav akátu vyhodnotil.

U stromu se kromě arboristů sešli zástupci Městských služeb Písek, které jsou správcem zeleně, zástupci odboru životního prostředí, radní pro životní prostředí i zástupce komise pro životní prostředí. Žďárský na místě konstatoval, že nestabilita stromu je způsobena lokální hnilobou a extrémním vykloněním, dvě větve aktuálně ohrožují své okolí.

V koruně se již objevily i další defekty, které bude třeba v blízké budoucnosti ošetřit. Podle Marka Žďárského je třeba počítat s tím, že bude nutné strom odborně ošetřit na podzim a také v následujících letech. Jednotlivé zásahy budou stanoveny na základě zadaného odborného posudku.

„Schopnost tohoto stromu přežít je úžasná. Zákrok je nutné udělat proto, aby se větvě nevylomily. Kdyby se do akátu vůbec neřezalo, strom by postupně odumřel, a to by byla nesmírná škoda. Řezem se strom vlastně stimuluje k další aktivitě,“ vysvětlil Žďárský. Po ořezu trnovník obroste novými výhony, se kterými se dá v následujících letech pracovat a může se z nich zapěstovat nový kmen s rozložitou korunou. „To, co strom udělá do dvou tří let, bude úžasné. Tím, co tu dnes uděláme, ho zachováme na dalších několik desítek let,“ dodal Žďárský.

Ošetření stromu je potřebné i podle člena komise pro životní prostředí Ondřeje Feita, ředitele Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu. Odborníkem stanovený ořez stromu považuje za dobrý kompromis, který zajistí, že akát bude v následujících letech na svém stanovišti prosperovat.

Zdroj: Město Písek.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

PÍSEK: Dvě větve akátu

PÍSEK: Dvě větve akátu.


 
 
 
 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum