Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Vajgar - Revitalizace

20. února 2024

JINDŘICHŮV HRADEC: Vajgar - Revitalizace

Vajgar - Central park: revitalizace veřejného prostranství.

Projekt vychází ze schválené Územní studie revitalizace sídliště Vajgar, označované také jako „Změň Vajgar“.

Koncepce parku je rozdělena do dvou hlavních částí – „městštější“ severovýchodní a parkovou na zbylých částech. Do řešeného území je také přidána část ulice jižně od 3. mateřské školy, a to z důvodu doplnění parkovacích kapacit, které byly sníženy reorganizací parkoviště u polikliniky. Právě reorganizací a změnou orientace parkoviště je vytvořen reprezentativní předprostor budovy polikliniky, která z této strany disponuje obchodním parterem. Parkoviště se nově přimyká k protilehlé technologické budově, podél které vede až k restauraci Tankovna a usnadňuje tak také její zásobování. Kvůli již zmíněnému doplnění parkovacích kapacit je reorganizována doprava v klidu v části ulice Sídliště Vajgar jižně od 3. mateřské školy, kterou je nutné lokálně mírně rozšířit tak, aby po celé její délce mohla být kolmá stání. V hlavní parkové části území je nově navržena cestní síť a jsou vytvořeny kvalitní předprostory budov. Stěžejní je také pěší trasa – hlavní osa procházející celým řešeným územím. Ta je také jedním z páteřních prvků Územní studie, kde vede od rybníka Vajgar až k cyklostezce vedoucí dále na Otín.

Popis řešení veřejného prostranství:

Úpravy části místní komunikace Sídliště Vajgar u 3. Mateřské školy SO 01

Jedná se o opravu stávající komunikace o délce 163,7m. Původní asf. komunikace o šířce cca 6 m je lemována parkovacími zálivy pro podélné, šikmé a kolmé stání. Vozovka je doplněna o oboustranný chodník. Vozovka je v této části komunikace jednosměrná. Kapacita parkovacích ploch je 44 stání. Návrh uvažuje s komunikací šířky 5,75m, která je oboustranně lemována zálivy o hloubce 5,0 m, jenž umožní kolmé parkování. Kapacita parkovacích ploch vzroste na 62 (3 místa budou vyhrazena pro ZTP). Při jižní hraně bude v celé délce proveden chodník o šířce 2,5m. U severní hrany je chodník navržen pouze v západní části – podle oplocení zahrady MŠ není chodník uvažován. V místě významné pěší trasy křížící komunikaci cca v 1/3 délky je navržena zvýšená plocha – zpomalovací práh. V rámci zklidnění dopravy je rovněž navržena zvýšená plocha křižovatky v místě východního napojení na stávající MK.

Úpravy parkovací plochy a parteru při poliklinice SO 02

Při objektu jsou v současnosti dvě zpevněné parkovací plochy o kapacitě cca 82 stání. Na parkovací plochy navazují neuspořádané komunikace a plocha pro pěší zbytkových tvarů a různorodých materiálů. Návrh uvažuje s přepracováním tvaru parkovací plochy do pravoúhlého tvaru, který koresponduje s uspořádáním sídliště. Podél severní fasády polikliniky bude zachována komunikace šířky 6,0 m a záliv pro kolmá stání o hloubce 5,0 m – kapacita zálivu 17 PS (2 místa pro ZTP) – toto v podstatě odpovídá stávajícímu stavu, doplněny jsou dvě ozeleněné plochy se stromovou zelení. Západní část parkovací plochy bude odsunuta a polohově orientována rovnoběžně s objektem podél její západní hrany. Vznikne zde plocha o kapacitě 53 PD (2x ZTP). Parkovací plocha i její obslužná komunikace bude provedena v konstrukci s krytem z betonové propustné dlažby, lemována bude betonovou obrubou. Odvodnění je řešeno prostřednictvím uličních vpustí. V ploše mezi parkovištěm a budovou polikliniky vznikne rozptylová, pobytová plocha z betonové a částečně z vegetační dlažby.

Odvodnění navržených zpevněných ploch bude částečně řešeno stávajícím způsobem, a to odvodem do jednotné kanalizace, nově pak i retencí a vsakem. Toto řešení bylo zvoleno na základě výsledků vsakovacích zkoušek, které prokázaly nevhodnost podloží (především hlubších vrstev) pro vsak. Na rozdíl od stávajícího stavu jsou zde v hojné míře navrženy propustné povrchy (dlážděná parkovací stání), do kterých jsou vyspádovány i povrchy nepropustné (asfaltová vozovka). Většina srážek je tak likvidována právě podpovrchově v ploše parkovacích stání a přepady do kanalizace budou využity pouze v případě intenzivních a dlouhých srážek.

Úpravy cestní sítě SO 03

Jedná se o úpravu trasování a sjednocení povrchů cest dle jejich účelu. Celým územím prochází v západovýchodním směru cyklostezka o šířce 4,0m, resp. 3,0m. Provedena bude z probarveného asfaltobetonu. Na cyklostezku a plochy parteru navazujíc asfaltobetonové chodníky, mlatové pěšiny a plochy lemované obrubou z ocelové pásnice.

Krajinářské a sadovnické úpravy SO 04

Skladba vegetace je složena převážně z původních dřevin. V daném území byl proveden dendrologický průzkum dle metodiky AOPK s návrhem kácení a pěstebními opatřeními. V rámci koncepce bylo vyhodnoceno větší území, celkem 124 stromů a 25 porostních skupin. V území nebyly vyhodnoceny žádné stárnoucí biologicky hodnotné stromy, doupné stromy apod. Na území se nachází převážně sídlištní zeleň, naslapy.jpgkterou lze charakterizovat dvojím uskupením dřevin – okrasných místy přerostlých kultivarů stromů z období výstavby sídliště a nové výsadby v parku a podél komunikací. Návrh kácení podléhá převážně novým úpravám zpevněných ploch a regulaci neperspektivních a nevzhledných jehličnatých výsadeb v řešeném území. Ke kácení jsou také navrženy neperspektivní kulovité javory, které svým stávajícím habitem, také mimo poškození na bázích a v korunách, neodpovídají zamýšlenému konceptu. Mimo jehličnany a kulovité javory jsou navrženy ke kácení i některé neprosperující druhově nevhodné mladé výsadby. Keřové patro bude v co největší míře v nové koncepci redukováno.

Vegetační úpravy jsou koncipovány jako převážně listnaté/opadavé. V nové koncepci je kladen důraz na omezení jehličnatých dřevin a podpoření proměnlivosti kvetení a olistění v průběhu roku, který současný stav a druhová skladba sídlištní vegetace nenabízela. Nové listnaté dřeviny svojí proměnlivostí a druhovou skladbou mimo jiné navazují na městský systém sídelní zeleně ve výše zmíněných vzdálenějších lokalitách. Předprostory a navazující předzahrádky domů jsou řešeny vyvýšenými modulovými záhony pro možné pěstování obyvatel a také vzdálenějším společným sousedským posezením u jednoho vzrostlého stromu koncipovány s maloplošnými výsadbami sadovnické zeleně. Pro uchování měřítka jsou v tomto předprostoru navrženy vícekmeny a lokálně několik keřů a trvalek pro vytvoření zákoutí. Předzahrádky a předprostory jsou dále propojeny kostrou velkokorunných a středněkorunných druhů dřevin.

Mobiliář SO 05

Dojde k pořízení laviček, esteticky atypických dlouhých lavic, kontejnerů na odpad, věšáků na prádlo, stojanů na kola a koloběžky, mobilního venkovního posezení a ping pong stolů.

Veškeré podklady v PDF zde:

https://www.jh.cz/redakce/index.php?clanek=348384&lanG=cs&xuser=&slozka=50456&xsekce=50508

Zdroj: Město Jindřichův Hradec.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

JINDŘICHŮV HRADEC: Vajgar - Revitalizace

JINDŘICHŮV HRADEC: Vajgar - Revitalizace.


 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum