Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Revitalizace sadů

19. února 2024

JINDŘICHŮV HRADEC: Revitalizace sadů

Revitalizace Mertových a Jakubských sadů.

Projekt „Revitalizace Mertových a Jakubských sadů“ vychází ze zpracované Územní studie sídelní zeleně Jindřichův Hradec a navazuje na oceněný Komunální projekt z roku 2021 „Mertovy sady – obnova dřevin“.

Příprava území SO 01

V rámci přípravy území dojde k vykácení neperspektivních dřevin, dřevin provozně nebezpečných nebo nežádoucích invazivních druhů. Celkem dojde ke kácení 17 stromů. Dále bude provedena ochrana stávajících stromů určených k ponechání před negativními vlivy stavby. Významné a perspektivní stromy budou ošetřeny různými typy řezů. Dojde k odstranění stávajícího mobiliáře. Celkem bude při rekonstrukci sadů odstraněno 22 laviček, 8 odpadkových košů, 4 herní prvky z dětského hřiště a 50 m kovového zábradlí. V případě dobrého technického stavu mobiliáře bude tento přesunut na jiné místo nebo uložen ve skladu pro další případné využití.

Zpevněné plochy SO 02

Návrh nové cestní sítě spočívá v rekonstrukci a upravení šířky stávajících cest, které již nevyhovují technickým ani estetickým stavem, jako plnohodnotná náhrada za stávající výšlapy. Dále budou některé cesty založeny zcela nové. Navrhované řešení zachovává všechny stávající přístupy do území. Nové napojení je pouze vybudováno v ulici Bratrská u modlitebny a v Jakubských sadech po obvodu ulice Jakubská. Všechny navržené komunikace budou sloužit pro pěší provoz. Komunikace jsou dle účelu a frekvence rozděleny do skupin dle použitého povrchu – odseky ze žulových štípaných kostek, MZK (mechanicky zpevněné kamenivo) s dvojřádkem ze žulové kostky a bez obruby.

Mobiliář a herní prvky SO 03

V parku dojde k usazení nového mobiliáře na vhodných místech. Jedná se o parkové lavičky s ocelovou konstrukcí. Na vybraných místech budou použity také dřevěné taburety a kruhové stolky a u vyhlídky atypická kruhová lavička s dřevěným sedákem. Odpadkové koše budou kovové kryté dřevěnými lamelami. Na třech místech budou osazeny koše na tříděný odpad. Dále jsou v parku navrženy stojany na kola. lavka_vizualizace.jpgV Jakubských sadech dojde k rekonstrukci dětského hřiště. Herní prvky byly zvoleny s přírodními tématy, dětské hřiště bude také doplněno o sestavu houpaček. V rámci revitalizace sadů bude zrušeno 9 discgolfových jamek z 18 současných. Ostatní ponechané jamky budou přečíslovány. Základní kámen parku, který se nyní nachází v horní špatně přístupné části parku, bude přesunutý na důstojnější místo k vyhlídce.

Veřejné osvětlení SO 04

V souvislosti se zpracovávaným návrhem sadových úprav v Jakubských a Mertových sadech je řešen návrh na nové osvětlení vybraných parkových cest v Mertových sadech a hřiště v Jakubských sadech. Nové osvětlení komunikací je řešeno i v Jakubské a Bratrské ulici, ve které nově vzniknou čtyři místa pro přecházení. Krom výstavby nových světelných míst, sjednocení jejich vzhledu a technického řešení, je uvažována i pokládka nového zemního vedení v celé oblasti a napájení osvětlení nově pouze ze dvou rozvaděčů veřejného osvětlení.

Sadové úpravy SO 05

Navržené sadové úpravy zahrnují výsadbu stromů, a založení parkového trávníku. Sazenice stromů budou vzrostlé alejové stromy s kvalitním kořenovým balem. Významné a perspektivní stromy budou ošetřeny různými typy řezů. Pěstební zásahy budou provedeny také v náletových porostech tvořících podrost v okrajových částech sadů. Nově navržené výsadby respektují stávající přírodně krajinářskou kompozici a lesoparkový charakter dané lokality. Výsadby jsou navrženy v místech, kde budou mít i do budoucna dostatečný prostor pro svůj růst a nebudou deformovány zástinem a konkurencí stávajících stromů. Při lokalizaci nových výsadeb byly brány v úvahu i důležité pohledové vazby v území.

Založení krajinného trávníku je navrženo na plochách, kde dojde k odstranění nežádoucích náletových dřevin. Plochy po odstraněných náletech dřevin budou osety krajinnou travní směsí do polostínu. Stejnou směsí budou osety plochy nově vytvořených průhledů. Na jihovýchodním okraji Mertových sadů bude odstraněním náletových dřevin vytvořen výhled na dominanty centra města, v Jakubských sadech budou otevřeny pohledy na kostel sv. Jakuba.

Veškeré podklady v PDF zde:

https://www.jh.cz/redakce/index.php?clanek=348398&lanG=cs&xuser=&slozka=50456&xsekce=50508

Zdroj: Město Jindřichův Hradec.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

JINDŘICHŮV HRADEC: Revitalizace sadů

JINDŘICHŮV HRADEC: Revitalizace sadů.


 
 
 
 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum