Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Nové zásahové vozidlo

15. června 2023

JINDŘICHŮV HRADEC: Nové zásahové vozidlo

Dobrovolní hasiči mají nové zásahové vozidlo.

V pondělí 29. května 2023 odpoledne starosta města Michal Kozár slavnostně předal Jednotce sboru dobrovolných hasičů města Jindřichův Hradec zásahové vozidlo T 815 CAS 32 v areálu HZS ÚO Jindřichův Hradec u požární zbrojnice. Nové cisterně požehnal farní vikář P. Miroslav Štrunc.

Na akci nechyběli jindřichohradečtí zastupitelé a další významní hosté z řad profesionálních hasičů a policie. Velitel jednotky Lubomír Beran poděkoval zastupitelům za to, že podpořili nákup tohoto vozidla a zároveň předal dar hlavnímu strojníkovi Vladimíru Pavlíkovi, který celý vůz upravil do nynějšího stavu. „V únoru letošního roku nám zastupitelstvo města schválilo pořízení této cisterny a my jsme si ke konci února pro ni jeli do Prahy. Tři měsíce jsme na ní pracovali,“ přiblížil historii velitel jednotky Beran. Automobil má za sebou už první technickou pomoc pro město. „Na náměstí Míru se stavělo velkokapacitní pódium a bylo potřeba zatížit tento stánek, tak jsme dávali osm kubíků vody, tedy osm barelů na zastřešení na lana.“ dodal Beran. Vozidlo může sloužit k technickému zajištění kulturních akcí, kropení ulic v horkých letních dnech a k hašení požárů lesního porostu.

Velkokapacitní cisternu čekala po příjezdu na požární zbrojnici do Jindřichova Hradce tříměsíční ozdravná kůra, do které se s chutí pustil hlavní strojník Vladimír Pavlík. „Jednalo se o pěnidlové vozidlo, sloužilo v rafinerii v Polsku, takže jsme museli vypustit tři kubíky starého pěnidla, které tam bylo 20 let a šetrně ho odstranit, protože je to nebezpečný odpad. Jezdili sem pro něj hasiči z celé republiky a vše jsme museli důkladně vyčistit, spravit nádrž, vyčistit naftovou nádrž, lakovali jsme nárazníky, zkontrolovali jsme brzdy a dávala se dolu kropící lišta, která tam nebyla vůbec. Zkrátka museli jsem to celé dát do stavu, který je dnes,“ přiblížil práce na vozidle Pavlík. To má ale ještě další technické prvky, které se dají využít při zásahu. „Je to devíti kubíková cisterna plus je uvnitř sto padesát litrů pěnidla v kanystrech. To znamená, že uveze o pět kubíků více než Scania. V autě je plovoucí čerpadlo, samo si umí nasát vodu z přírodního volného zdroje přes sací koš a dále je uvnitř přiměšovač na pěnidlo, kterým se hasí benzíny,“ doplnil hlavní strojník.

Nová posila byla pořízena za necelé dva miliony bez DPH. „Díky tomuto vozidlu dobrovolní hasiči rozšířili svůj vozový park. Bylo potřeba hlavně z toho důvodu, aby byla dostatečná kapacita na přepravu vody v případě potřeby zásahu. Naráželi jsme na skutečnost, že přirozené vodní nádrže poslední dobou vysychají. Toto se konzultovalo s krajskými hasiči a ve své podstatě všichni vítají, že se akceschopnost naší jednotky zvýší. Rád bych poděkoval dobrovolným hasičům, že mu věnovali hodně své vlastní práce,“ vyjádřil vděk starosta města Michal Kozár. Ten zároveň obdržel od velitele Lubomíra Berana přihlášku do sboru. „Probírali jsme to už dávno, já jsem zvažoval už v pelhřimovské nemocnici, že bych ke klukům vstoupil, ale bohužel tenkrát dojezdová vzdálenost nebyla ideální. Nyní jsem tady a budu to mít v místě. Co se týká časových možností, to je samozřejmě velká otázka, ale když budu moct pomoci, tak mile rád pomůžu,“ dodal starosta, který na závěr přihlášku podepsal.

Díky velkokapacitní cisterně se zvýší akceschopnost jednotky především z důvodů:

  • zvýšení objemu hasiva pro prvotní zásah spolu s HZS na 26 m³ místo 17 m³, což se ukázalo při lednovém požáru v centru města jako velmi důležité
  • zálohy velkokapacitní cisterny pro ÚO HZS JčK Jindřichův Hradec – pokud zasahují mimo město, nastupuje JSDHM
  • podpory pro hasební obvod, který se zvětšil o přilehlé obce Dolní Pěna, Dolní Žďár
  • zlepšení akceschopnosti z kategorie JPO III/1 (jednovýjezdové) na kategorii JPO III/2 dvouvýjezdovou
  • klimatických podmínek v našem regionu
  • zlepšení technologického vybavení JSDH pro řešení mimořádných událostí v důsledku sucha, které má dopad na vznik lesních požárů a požárů travních a polních porostů (velký lesní požár v Českém Švýcarsku, požár lesa u Studené a v letních měsících nespočet požárů na polích s obilím, jednotka zasahuje i mimo svůj hasební obvod)

Zdroj: Město Jindřichův Hradec.

Kompletní fotogalerie zde:

https://www.jh.cz/redakce/index.php?clanek=337010&lanG=cs&xuser=&slozka=48383

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

JINDŘICHŮV HRADEC: Nové zásahové vozidlo

JINDŘICHŮV HRADEC: Nové zásahové vozidlo.


 
 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum