Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Dendrologická vycházka

26. září 2023

JIHLAVA: Dendrologická vycházka

Lidé se na procházce dozvěděli více o metasekvoji i pavlownii.

V rámci Evropského týdne mobility se v Jihlavě poprvé uskutečnila dendrologická procházka, kterou vedla Katarína Ruschková, vedoucí odboru životního prostředí.

Má-li se procházka a povídání týkat stromů, těžko se může začít jinde, než u jednoho z nejkrásnějších stromů v Jihlavě - památného červenolistého buku u kostela Svatého Jakuba Většího. „Na úvod jsme si řekli něco o důležitosti stromů ve městě, specifika či složitosti jejich výsadby a o péči o ně v městském prostředí, ale i to, co stromy pro lidi znamenají a jak jsou důležité. Vzpomenuta byla i historie nejvýznamnějších ploch a stromořadí v Jihlavě,“ zavzpomínala Katarína Ruschková.

Skupinka se vydala centrem města, Malým Heulosem a plochami zeleně za radnicí, před gymnáziem, u kina Dukla až do Smetanových sadů. Cestou měli lidé možnost stromy si prohlédnout a poslechnout si informace jak o našich domácích javorech, lípách, jilmech, jasanech a dalších, nebo o stromech, které už u nás zdomácněly a jsou hojně vysazované, jako například jírovec. „Mohli se podívat i na stromy, které nejsou úplně obvyklé, jako je kaštanovník setý, liliovník tulipánokvětý, metasekvoje tisovcovitá, jinan dvoulaločnatý, cedr atlaský nebo pavlownie plstnaná či katalpa,“ vyjmenovala Katarína Ruschková.

A protože procházka se lidem líbila, projevili přání podívat se na stromy a keře v Jihlavě i v jarním období, kdy většina z nich kvete a kdy svým probouzejícím se životem osvěžují veřejná prostranství ve městě. „Rádi tedy tuto procházku pro zájemce zopakujeme nebo spíše uděláme její pokračování, protože stromy a keře jako živé organizmy se pořád vyvíjejí a mění a každá další procházka byť po stejných místech může přinést něco nového a hezkého,“ slíbila Katarína Ruschková.

Zdroj: Město Jihlava.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

JIHLAVA: Dendrologická vycházka

JIHLAVA: Dendrologická vycházka.


 
 
 
 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum