Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Nález selete

3. června 2023

DOBŘÍŠ: Nález selete

Dobříš. Nález selete, prasete divokého.

Stalo se, 1. června 2023. V ranních hodinách našla obyvatelka z Větrníku, v ulici Šeříková mládě prasete divokého. Leželo v obytné zóně, v mulčovací kůře přitisknuté k zemi. Paní volala do Ochrany fauny o.p.s., že si myslí, že mládě je zraněné. Sele po chvíli odchytli strážníci Městské policie v Dobříši až po domluvě s pracovníky ze záchranné stanice, z Hrachova u Sedlčan a to do přepravního boxu, než se dostavili pracovníci.

Bachyně se v blízkosti mláděte naštěstí nenacházela, nejspíše sele opustila. Bylo totiž zjištěno, že sele je oslabené, mělo silný zánět v očích. A ? Kdy jsou divoká prasata nebezpečná? Ptala jsem se pana Pavla Křížka ředitele Centra Ochrany fauny ČR z Hrachova u Sedlčan… „ Obecně divoká prasata před člověkem prchají, ale právě v období, kdy bachyně vodí svá selata, je velmi nebezpečná, neboť v případě překvapivého setkání neváhá své potomky velmi razantně a agresivně bránit“.

Skvělý pan Pavel Křížek, dále sdělil, že sele je nemocné, ale myslím, že ho dáme dohromady“.

„Nezachraňujte mláďata, která to nepotřebují, dále uvedl a varoval vedoucí záchranné stanice, pan Křížek. Většina mláďat ve volné přírodě, o kterých si myslíte, že potřebují zachránit, pomoc nepotřebují. Je běžné, že teď na jaře uvidíte mladé zajíčky nebo srnčata v lese samotné. Je to úplně normální. Jejich matky je sice krmí, ale nejsou s nimi stále. Proto jim jen ublížíte, pokud je budete někam odnášet a tzv. zachraňovat. Pokud není mládě evidentně zraněné nebo leží na nebezpečném místě, například na silnici, nechte ho být. Srnčata nesbírejte, pokud nejsou viditelně zraněná, nepískají nebo za vámi sama nejdou, v závěru dodal pan Křížek.

MP Dobříš má s Faunou dobré vztahy, vždy se pro zraněné či nemocné zvíře rychle dostaví… a většinou ho zachrání …a uzdraví…takže díky do Hrachova.

Zdroj: Město Dobříš - Strž. Alena Kovaříková, zástupce velitele MP Dobříš.

DOBŘÍŠ: Nález selete

DOBŘÍŠ: Nález selete.


 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum