Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Zastávky MHD prokouknou

11. června 2023

BENEŠOV: Zastávky MHD prokouknou

Benešovské zastávky MHD prokouknou. Kvalitní veřejná doprava, to nejsou jen moderní autobusy, kvalitní jízdní řád a vhodně nastavené trasy linek. Mezi důležité prvky moderní veřejné dopravy patří i samotné autobusové zastávky – místo, kde člověk na svůj autobus čeká. A jejich současný stav v Benešově není zrovna optimální.

V Benešově nyní používají minimálně 4 typy zastávkových označníků. Když k nim přičteme velmi nesourodý mobiliář v podobě dávno sešlých přístřešků s datem výroby hluboko v minulosti a často chybějící lavičky, nemůže nám z toho vyjít závěr, že zázemí pro cestující je v Benešově ideální. Proto vznikl Manuál zastávek MHD Benešov, jehož cílem bylo stávající stav popsat a zastávky klasifikovat, ale také navrhnout obecný způsob, jak k zastávkám přistupovat při jejich rekonstrukci, aby dobře sloužily cestujícím.

Nový manuál obsahuje pro budoucí rekonstrukce mnoho důležitých dat. Třeba jestli je na tu či onu zastávku vhodné umístit přístřešek, jaký typ označníku použít, nebo kolik prostoru pro výlep jízdních řádů je nutné na vitrínách mít. Sluší se poděkovat organizátorovi dopravy Integrované dopravě Středočeského kraje za spolupráci při správném nadefinování velikosti vitrín na jednotlivé zastávky. Výlepu na trafostanice a stožáry veřejného osvětlení se chceme v Benešově již vyhnout.

Samotné označníky vychází z totemů městského informačního systému, který je k vidění na Masarykově náměstí, a kromě klasického typu bude k dispozici i tyčové zjednodušené provedení, označník s natočeným piktogramem nebo přenosná verze pro výluky. Všechny typy označníků umožňují využití elektronických prvků, jako jsou nejrůznější e-papery či LED světelné panely s aktuálními informacemi s odjezdy autobusů. Pro zastávku Konopišťská byla vyvinuta i samostatná nástěnka, protože ohromné množství jízdních řádů zde neumožňuje přehlednost ani na plně nastrojeném označníku s oboustrannými vitrínami.

A teď to hlavní. Kdy se začne stav benešovských zastávek měnit? Najednou to nepůjde, ale už nyní můžeme říct, že jako první se chystá celková rekonstrukce zastávky Nemocnice Rudolfa a Stefanie v ulici Matiegkova, která je dnes bohužel hluboko za svojí životností. Nový městský označník bude brzy instalován i na nově zřízené zastávce Albert, která vznikla v místě budovaného obchodního centra. Mezi další priority letošního roku bude patřit nahrazení přenosných označníků a plánujeme i rekonstrukci zastávky Nová Pražská. Právě na ni nám chodí nejvíce podnětů veřejnosti ohledně chybějícího přístřešku.

VÝZVA: Pořadí obnovy dalších zastávek určíte Vy sami pomocí návrhů, které zasílejte do 30. června 2023 na e-mail: doprava@benesov-city.cz.

Manuál zastávek MHD Benešov v PDF zde:

https://www.benesov-city.cz/assets/File.ashx?id_org=219&id_dokumenty=104695

Zdroj: Město Benešov.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

BENEŠOV: Zastávky MHD prokouknou

BENEŠOV: Zastávky MHD prokouknou.


 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum