Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Parčík u Biosky

28. září 2023

BENEŠOV: Parčík u Biosky

Parčík u Biosky dostal novou podobu.

V rámci soutěže Lipová ratolest se na tomto místě v termínu od 20. do 22. září 2023 uskutečnila soutěž studentů zahradnických škol, kteří podle architektonického návrhu upravili prostor vnitrobloku a doplnili novou vegetaci, stromy i mobiliář.

Na údržbu náročný prostor mezi panelovými domy, restaurací U Černého koně, halou a koupalištěm BIOS prošel výraznou obnovou. Ta se řídila návrhem architekta Víta Dvořáka a jeho kolegů z bystřického studia DVOŘÁK zahradní a krajinářští architekti a jejími hybateli byli studenti zahradnických škol. Stalo se tak v rámci 14. ročníku soutěže Lipová ratolest, kterou každoročně pořádá Svaz zakládání a údržby zeleně v jednom hostitelském městě:

https://www.szuz.cz/cs/

bioskaPřed soutěží byl prostor vnitrobloku upraven na náklady města. Jednalo se primárně o přípravné práce, vybudování cestní sítě, zasazení ocelové pásoviny nebo dodání nového mobiliáře. Soutěžní družstva pak revitalizaci vnitrobloku dokončila. Po zahájení soutěže se týmy zaměřily na vysazení živého plotu a stromů, udělaly také přípravu pro usazení laviček a stojanů na kola. Další den byl ve znamení pokládky kobercového trávníku a dokončování prací z předchozího dne. V pátek pak družstva osadila trvalkové záhony a ukotvila dřevěné sloupky, které záhony lemují - tento způsob ohraničení záhonků zajistí lepší vsakování srážkové vody, než kdyby byly na místo zabudovány betonové obrubníky.

„Aktuální podoba parku představuje velký skok kupředu od původního stavu, za to patří velký dík všem, co se na proměně podíleli, ale počítáme samozřejmě s tím, že celý projekt ještě dotáhneme k dokonalosti. Následovat budou další úpravy povrchu, dosetí trávy apod. Tyto zásahy však nebudou razantní a nebudou bránit místním ve využívání tohoto místa," doplňuje místostarosta Jakub Hostek.

Odborná porota finální den soutěže zhodnotila výkony všech družstev a vyhlásila následující výsledky:

  • 1. místo: Střední škola veterinární, mechanizační a zahradnická České Budějovice
  • 2. místo: Vyšší odborná škola a Střední zemědělská škola Benešov
  • 3. místo: Střední zahradnická škola Ostrava a Česká zahradnická akademie Mělník

„Družstvo z naší školy obstálo v konkurenci deseti zahradnických škol a vybojovalo stříbrnou medaili, což nás velmi těší. V soutěži ale nejde jen o to zvítězit, ale také přinést novou, příjemnou zelenou oázu do pořadatelských měst a obcí. A to se v Benešově určitě povedlo," shrnuli soutěž z benešovské Vyšší odborné a Střední zemědělské školy, která se zároveň bude podílet na údržbě nově vzniklého parku.

Děkujeme pořadatelům i všem zúčastněným týmům za odvedenou práci. A obyvatelům Benešova přejeme příjemně strávené chvilky ve zvelebeném parčíku u Biosky!

Zdroj: Město Benešov.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Parčík u Biosky

Parčík u Biosky.


 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum