Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Revolution train

14. listopadu 2022

BENEŠOV: Revolution train

Revolution train - Protidrogový vlak zavítal i do Benešova.

Stominutový program, zaměřený na problematiku drog, který se odehrával v šesti stříbrných vagónech, shlédlo v pátek 4. listopadu na 250 žáků a studentů benešovských základních a středních škol s jejich pedagogickým doprovodem. Ohlasy na tento projekt byly veskrze kladné a program se tak setkal s velkým úspěchem.

Skupinky žáků a studentů ve věku od 15 do 17 let procházely postupně ve dvacetiminutových intervalech jednotlivými vagóny uzpůsobenými do podoby multimediálních sálů a staly se tak součástí příběhu, který v několika rovinách popisuje příčiny, vývoj a důsledky drogové závislosti. Díky interaktivním technologiím 5D byli účastníci doslova vtaženi do děje a mohli tak na vlastní kůži zažít naprosto reálné situace, ve kterých se dnes a denně ocitá řada mladých lidí, stojících na scestí. Zároveň dostali možnost, utvořit si svůj vlastní úsudek na tuto problematiku, uvědomit si, co je v jejich životě důležité, že vše se dá řešit a pomoc existuje. Na konci programu pak účastníci vyplnili anonymní evaluační dotazník, ve kterém návštěvu vlaku zhodnotili podle svých vlastních pocitů.

Jejich bezprostřední reakce pak nasvědčovaly tomu, že se jim program líbil a shledali jej velmi podnětným. Výsledná data získaná po vyhodnocení jednotlivých dotazníků dostane město Benešov k dispozici, aby je mohlo využít k tvorbě dalších programů protidrogové prevence. Školy, které o to projevily zájem, budou moci navíc s odstupem několika týdnů absolvovat ještě následný program „Tvoje cesta načisto“, který již probíhá v prostředí školy a je zcela bezplatný. Úzce navazuje na interaktivní program vlaku, kdy se vrací k jednotlivým situacím, které s žáky a studenty probírá v rovině trestně-právní odpovědnosti speciálně vyškolený lektor. Cílem je především zjistit, co vše si žáci a studenti z předchozího programu vlaku zapamatovali a ukotvit jejich znalosti z hlediska zákonů.

Protidrogový vlak v Benešově byl zafinancován z Programu protidrogové prevence města Benešov na rok 2022. Pro benešovské školy tak mohl být poskytnut zcela bezplatně. Vzhledem k tomu, že projekt byl úspěšný, rádi bychom, aby mohl být v našem městě realizován také v dalších letech.

Projekt Revovolution train je významným a v České republice prakticky jedinečným projektem na poli primární prevence, určený pro cílovou skupinu ve věku 12-17 let. Je zaměřen na drogovou problematiku, proto mezi jeho hlavní partnery patří mj. Národní protidrogová centrála, která je zároveň i odborným garantem, Policejní prezídium ČR a Ministerstvo vnitra ČR. Více o tomto projektu ZDE:

https://www.revolutiontrain.cz/v2/

Zdroj: Město Benešov a Bc. Eva Stulíková, Odbor sociálních věcí a zdravotnictví.

Zdroj: Město Benešov.

BENEŠOV: Revolution train

BENEŠOV: Revolution train.


 
 
 
 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum