Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Městský architekt

1. listopadu 2022

BENEŠOV: Městský architekt

Městský architekt – Jak můžete pomoci i vy? Jak pečovat o svůj majetek? Kdy se jít zeptat? Jak nezahlcovat město dopravou a reklamou?

Snad mi odpustíte, když se ve třetím článku budu věnovat vaší roli ve městě. Snad vám to i udělá radost! Občan je totiž základní jednotka města, občan si staví dům nebo bydlí v bytě, občan město využívá a chodí po něm a především – z daní platí fungování úřadu i veškeré investice města. Proto se domnívám, že bude smysluplné si shrnout, jak se můžete zapojit i vy tak, aby to bylo ku prospěchu celku!

BYDLENÍ

Začneme těmi domy a byty. Pokud bydlíte v paneláku, jako skoro 70 % Benešáků, pak se můžete ve svém SVJ nebo bytovém družstvu domlouvat na společném zateplování, výměně oken, natírání zábradlí. Jsou i paneláky, které se společně domluvily na fotovoltaických panelech, zelené střeše, či společné sauně v suterénu. Jako jedinec můžete dbát na úpravu balkonu a jejich zbytečné neobalování věcmi nebo reklamou, nebo třeba o zahrádku kolem vchodu. Díky všem, kteří je založili a udržují!

Pokud bydlíte v domě, můžete odstranit veškerou velkoplošnou reklamu a nahradit ji menšími jednoduchými cedulkami. Rozhodně městu neprospívá trend zavírání plotů – dva metry vysoká betonová stěna nebo túje. Plot je rozhraní, kde můžete komunikovat se sousedy a je fajn zachovat zhruba 60% průhlednost a výšku mezi 1,2 – 1,6 m. Jelikož zahrady jsem zmiňoval minule, tak je nyní přeskočím.

Domy se nám také začínají obalovat různými technologiemi a izolacemi. Asi si dovedete představit, jak by vypadaly všechny domy osázené panely, čerpadly, satelity a zbavené všech pěkných materiálů a ozdob. Vzhledem k tomu, že do tohoto stádia dospět nechceme, bude od vás moc milé, když přijdete na konzultaci a společně probereme, jak zateplení nebo jak panely instalovat tak, aby váš dům zůstal i nadále vizitkou vašeho vkusu. A nakonec – pokud pouštíte vodu ze střechy na chodník nebo do kanalizace, schovejte si ji na horší časy. Vytvořte dešťový záhon se vsakováním vody a vodu jímejte do sudů nebo retenčních nádob. Městská čistírna tak spotřebuje méně energie a vaší zahrádce se bude dařit lépe.

DOPRAVA

Moje každodenní pozorování i generel dopravy odhalily jeden zvyk. Po městě se válí spousta aut, se kterými nikdo nejezdí nebo se kterými ani nejde už nijak jezdit. Zároveň je to problém – ve městě není kde parkovat a rodina vlastní průměrně více než jedno auto, což město nikdy nemůže zvládnout. Pokud je to i váš případ nebo případ vašich známých, můžete vrak nebo nevyužívané auto prodat nebo šrotovat. Pokud na takové auto narazíte, můžete ho nahlásit přes web technických služeb nebo přes Munipolis k odtažení (Podněty > Odpady).

Černé stavby a nelegální reklama na soukromých domech

Druhým zvykem je parkování na chodníku a vozovce. Každý rodinný a řadový dům má zahradu a často i garáž. Garáž, jak se tak stává, skončila jako skladiště velmi potřebných věcí, a proto auto zůstává na chodníku. Někdy je to komické, ale když vidíte, jak maminka s kočárkem sjíždí po obrubníku do vozovky a naproti jede auto, legrace přestává. Rád bych vás touto cestou poprosil – parkujte na svém, pokud máte minimální možnost, až se něco stane, bude pozdě. Můžete otevřít brány, upravit předprostory, vyklidit nebo zrekonstruovat garáže a pomoci uvolnit ulice pro chodce, sanitky, kočárky a další potřebné. Auto je soukromý majetek a městu žádný zákon neukládá se o něj starat. Věřím, že pro dílnu nebo sklad najdete nebo vytvoříte jiná místa. To samé platí i pro popelnice a další zařízení (valníky, sklad dřeva na zimu, nebo zbylé stavební materiály).

REKLAMA A BARVY

Reklama je ve městě regulovaná nařízením č. 8 (najdete na mé stránce na webu města), a také stavebním zákonem. Drobné cedulky přeskočíme, ty jsou v pořádku. Problém je ale s plachtami, billboardy a většími cedulemi. Na ně potřebujete povolení, a pokud ho nemáte, tak máte na domě černou stavbu. A to může být docela problém. Dle posledních výzkumů má vizuální smog v podobě zbytečných, velkých a barevných reklam velmi negativní vliv na psychickou pohodu lidí i na pozornost řidičů. Vaše plachta tedy může způsobovat nehody a zdravotní újmy. Často reklama na domech v centru odkazuje i na neexistující prodejny, které zmizely v minulosti. Reklama také musí odkazovat na něco, co je v domě a ne na obchod na druhém konci města. Pokud reklamu potřebujete, snažte se jít minimalistickou cestou. Můžete si najmout grafika nebo architekta, anebo také opět přijít na konzultaci ideálního řešení. Specifické je to u chráněných budov nebo kolem Karlova a náměstí, kde je památková ochrana zvýšená. Cílem je vytvářet hezké město, které působí celistvě jako na historických fotkách. Reklama by proto neměla blikat, svítit barevně nebo barvy měnit. Při současných cenách elektřiny je asi vhodné zvážit osvětlení, úplně zrušit a nechat jen nasvětlení od lamp pouličních.

Stejně tak i barevnost fasád v minulosti neumožňovala třeba růžovou, fialovou nebo křiklavé odstíny modré, zelené a oranžové. Barevnost měla vazbu na konkrétní materiály (písek, vápno, smolka, volská krev, cihla a taška, hlína apod.) a tedy byla přirozeně regulovaná, ladící a decentní. Město má být barevné, není tedy smyslem omezovat výběr, ale spíše zůstat v tlumenějších odstínech a držet se rázu fasády a doby vzniku domu. Než barvu na fasádu použijete, nakupte si malé plechovky vzorků a zkuste si na dům barvu zkušebně natřít. Uvidíte, že ve světle slunce se chová jinak, než na papíře pod zářivkami! Pokud budete potřebovat poradit – jsem k dispozici já, nebo se obraťte na architekta o radu.

Na závěr bych ještě dodal, že také můžete pomoci v plánování města – sledovat projekty, rozvoj, číst články a reagovat a také se zúčastňovat veřejných setkání k projektům a rozvoji. Nejbližší nás čeká 28. listopadu v 17.30 hod. v KD Karlov a tématem budou priority rozvoje na rok 2023 dle vašeho úhlu pohledu. Já tam budu!

Přeji vám klidné dny a ať se daří!

Zdroj: Město Benešov. Připravil: Ing. arch. Luboš Klabík.

BENEŠOV: Městský architekt

BENEŠOV: Městský architekt. FOTOGALERIE: 1. Černé stavby a nelegální reklama na soukromých domech. 2. Parkování na chodníku a komunikaci místo garáží a pozemků. 3. Vraky a nepoužívaná auta odstavená na ulicích.


 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum