Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



BENEŠOV: Invaze mšic

13. června 2022

BENEŠOV: Invaze mšic

Invaze mšic likviduje stříbrné smrky.

Tímto chce město Benešov informovat občany o tom, že v posledních týdnech eviduje na území města poměrně rozsáhlá napadení smrkových výsadeb. S velkou pravděpodobností je původcem hmyzí škůdce – mšice smrková (Elatobium abietinum).

Nejčastěji napadené jsou smrky pichlavé (Picea pangene – častěji se užívá název „smrk stříbrný“), výskyt se ale objevil už i na dalších jehličnanech. Na průběh napadení mají vliv zejména podmínky stanoviště smrku a vývoj počasí v průběhu roku.

Jak poznat, že se jedná o napadení mšicí smrkovou?

Obrost jehličí vykazuje žlutozelenou skvrnitost, žloutnutí, hnědnutí a opad jehlic, postupující od nejstarších ročníků uvnitř koruny směrem ke konci větví. Na jehlicích jsou patrné žlutozelené a tmavé drobné útvary, při detailnějším posouzení (oklepnutí na bílý papír, lupa) jsou rozeznatelné živé a odumřelé mšice. Na jehličí je přítomna medovice (lesklý povlak) a v některých případech také tmavé povlaky saprofytických hub (tzv. černě).

Kdy se dají mšice na ústup?

Podobně jako u jiných škůdců, i v případě mšice smrkové je vhodné seznámit se alespoň se základy způsobu jejího života. Mšice smrková přezimuje ve stádiu vajíček, při teplém klimatu v zimě se ale mohou velmi časně objevit bezkřídlé samice (tzv. „kmenové matky“), které se velmi rychle množí parthenogeneticky. V průběhu vegetace se vyskytují další generace mšic, ale ty už se nepřemnožují.

V této době je již na většině smrků, zvláště silněji poškozených, vysoký výskyt okřídlených stádií, což indikuje ukončení masivního sání kolonií bezkřídlých stádií. Rovněž počátek prorůstání nových letorostů, na kterých již mšice nesají, je empiricky znám jako období ústupu choroby.

Přežijí stříbrné smrky invazi mšic?

Z předchozích zkušeností s výskytem této mšice v České republice odborníci předpokládají, že méně poškozené dostatečně vitální stromy zregenerují. U stromů s největší úrovní poškození to vypadá, že se jim nepodaří vytvořit zdravé letorosty, a tak pro ně může být poškození nevratné.

Extrémnímu přemnožení mšic nahrávají klimatické výkyvy (mírné zimy) a dlouhodobý nedostatek vody v mikroklimatických podmínkách městské zeleně.

Jak nejlépe pomoci napadeným stříbrným smrkům?

Pochopitelně, že snadněji je možné ošetřovat nízký stromek u rodinného domku než několikametrový smrk na sídlišti. V každém případě jako velmi vhodné podpůrné opatření je v místech dostupnosti zálivkové vody vyrovnávací závlaha.

Další podpůrná opatření už závisí na charakteru stanoviště, velikosti a umístění stromu, popř. dostupného technického vybavení a zahradnických dovedností. Na stromech, kde se ještě mšice vyskytují, je možná jejich eliminace:

mechanická – opakovaně použít proudovou vodu
insekticidní – vhodné pouze v případě slabě poškozených stromů (použít je možné insekticidy povolené k hubení mšic v okrasných rostlinách).

K dalšímu zlepšení vitality stromů pomůže nejen vyrovnávací závlaha (průběžně, podle aktuálního počasí), ale také přípravky určené na podporu růstu letorostů. Na přelomu září a října je možné podpořit jednorázovou zálivkou či postřikem kombinovaným hnojivem s obsahem fosforu a draslíku vyzrávání letorostů a zvýšení odolnosti v zimním období. Aktuálně je možné aplikovat přípravek na podporu rozvoje kořenové soustavy a a zvýšení sorpční schopnosti kořenů.

Připravil(a): RNDr. Martin Pařízek, Ph.D. a Jana Chocholoušková, Odbor životního prostředí.

Zdroj: Město Benešov.

BENEŠOV: Invaze mšic

BENEŠOV: Invaze mšic. FOTO: Invaze mšic likviduje stříbrné smrky - 08. června 2022. Zdroj: Město Benešov.


 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum