Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



ZOO JIHLAVA: Jihlavská zoo se loučí s tuleni

3. února 2023

ZOO JIHLAVA: Jihlavská zoo se loučí s tuleni

Po šestnácti letech ukončuje Zoo Jihlava chov tuleňů. Návštěvníci mohou samce Robbieho vidět ještě během února, pak je naplánovaný jeho transport do Itálie.

Zoologická zahrada Jihlava končí s chovem tuleňů. Transport posledního samce je naplánován na druhou půlku února. Nový domov nalezne v Itálii.

První tuleň obecný přijel do jihlavské zoo v roce 2006 z Bernu. Byl to samec Arthos, který tam žil do roku 2018. Postupně k němu přibyly samice Tamina a Lilly, obě z německých zoo. „Trojice u nás žila v harmonii, a i když se jim narodilo několik mláďat, ani jedno se jim nepovedlo úspěšně odchovat,“ uvedl ředitel Zoo Jihlava Jan Vašák.

FOTO: Tuleň obecný, autor Zoo Jihlava

Po úhynu Arthose dovezli pracovníci zoo ke konci roku 2020 samce Robbieho ze Zoo Ústí. Skupina se bez problému sžila. „Bohužel na podzim minulého roku obě samice uhynuly. Pitva prokázala problémy s játry,“ vysvětlil ředitel.

Příčinou byly mořské ryby, které tuleni konzumují. Lidskou činností a znečisťováním oceánů obsahují větší množství těžkých kovů. Jejich dlouhodobou konzumací se pak tuleňům ukládají tyto kovy v játrech. „U tuleňů není možné potravu nahradit sladkovodními rybami. Mořské ryby, které se dostávají do České republiky, pocházejí z jednoho zdroje, takže alternativu nemáme,“ dodal Jan Vašák.

Po pečlivém zvážení se proto zoo rozhodla chov tuleňů ukončit. "Víme, že se jedná o populární a oblíbený druh v naší zoo, ale z hlediska chovu se mu u nás nevede tak, jak bychom si přáli. Nikdy se nepovedlo odchovat mláďata, navíc se teď ukázal problém s krmením. Jelikož jim tedy nedokážeme dát stoprocentní podmínky, nebudeme v jejich chovu pokračovat. Věříme, že návštěvníci pochopí naše rozhodnutí,“ doufá ředitel.

Expozice tuleňů zůstane dočasně neobsazená. „Výhledově tam uvažujeme o chovu jihoamerických zvířat. Chtěli bychom tuto část včetně výběhu vyder malých předělat, a chovat vydry obrovské a kočkovitou šelmu jaguarundi,“ prozradil plány Jan Vašák.

Zdroj: Zoo Jihlava.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum