Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



ZOO LIBEREC: Mládě levharta čínského

15. července 2022

ZOO LIBEREC: Mládě levharta čínského

V liberecké zoo se po patnácti letech narodila mláďata levharta čínského.

Dva nové vzácné přírůstky přibyly ve výběhu levhartů čínských. Ti se narodili poslední květnový týden a až do dnešních dní zůstávali očím návštěvníků skryti. Jejich matka ale již pomalu začala s mláďaty opouštět úkryt v zázemí expozice a malé levharty nechává prozkoumávat i venkovní výběh. Při troše štěstí tak mohou být obě koťata pro návštěvníky konečně pozorovatelná. Mláďat levhartů čínských se Zoo Liberec dočkala po dlouhých patnácti letech.

Zoo Liberec na mláďata ohrožených levhartů čínských čekala dlouhých patnáct let. Poslední jedinci přišli na svět v roce 2007, kdy se přechozímu chovnému páru narodila trojčata. Rodiči současných koťat je dvanáctiletý samec, který v zoo pod Ještědem pobývá od roku 2011, a šestiletá samice původem z německé Zoo Magdeburg, jež do Liberce přicestovala před dvěma lety. Pro obě šelmy jsou to první potomci. „Levharti čínští žijí i ve volné přírodě osamoceně a o mláďata se stará výhradně matka. Přestože je naše samice nezkušená, navíc velice senzitivní prvorodička, péči o dvojčata zvládá naprosto perfektně a koťata prospívají,“ říká vedoucí úseku šelem, Petr Honc. Dokonce už začala mláďata vynášet z úkrytu v zázemí do venkovního výběhu, a tak může být matka s dvojčaty pro návštěvníky při troše štěstí snadno pozorovatelná. „Pohlaví mláďat zatím neznáme. Matce i koťatům dopřáváme potřebný klid a první rychlou veterinární kontrolu a vakcinaci mláďat provedeme až na osmi týdnech věku, dodává Honc.

Chov levharta čínského v zoologických zahradách patří do evropského záchovného programu EEP. Jedná se o silně ohrožený druh, a tak jsou úspěšné odchovy pro záchranu celého druhu velice žádoucí. „V současné době je populace levhartů čínských v evropských zoologických zahradách velmi malá a čítá pouze 43 jedinců. Mláďata se za poslední rok narodila pouze v Liberci a v dánské zoo Ebeltoft. Náš samec je navíc geneticky velmi cenný, a tak budou v případě úspěšného odchovu naše koťata pro posílení populace levhartů čínských velkým přínosem,“ vysvětluje ředitel zoo David Nejedlo. Na světě je momentálně jen 22 institucí, které jsou do chovu levhartů čínských zapojeny, a v České republice je návštěvníci mohou spatřit pouze v Zoo Liberec a v Zoologické a botanické zahradě města Plzeň.

Liberecká zoo zároveň plánuje kompletní rekonstrukci pavilonu levhartů včetně výstavby nové rozlehlé venkovní expozice v doposud nevyužitém údolí ležícím bezprostředně vedle současného pavilonu. „Ještě v letošním roce bychom rádi nechali vypracovat projektovou dokumentaci a do dvou let začali se stavbou a rekonstrukcí,“ doplňuje ředitel a připojuje se k němu i Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch: „V zahradě je toho opravdu mnoho, co je třeba udělat nově nebo minimálně opravit. Jdeme dvěma souběžnými cestami. Jednat projektujeme a budeme postupně realizovat opravy nebo novostavby pavilonů, které zůstanou, a nedotkne se jich nový projekt na rozšíření zahrady. A také začala pracovat odborná skupina, která bude chystat architektonickou soutěž na rozvojové území a provázání se stávající zahradou“.

Zdroj: Zoo Liberec.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum