Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



ZOO DĚČÍN: Dva druhy želv

25. října 2022

ZOO DĚČÍN: Dva druhy želv

Dva druhy želv jsou novými obyvateli děčínské zoo.

Zoologická zahrada Děčín nově chová dva druhy plazů, konkrétně želv. Prvním je želva podlouhlá, druhým pak kajmanka supí.

Želva podlouhlá

Želva podlouhlá je želvou suchozemskou. Ve volné přírodě se vyskytuje v Jihovýchodní Asii. „Je to typický obyvatel přízemního patra tropického pralesa. Žije tedy spíše v přítmí a nevyžaduje tolik slunečního svitu, jako želvy ze Středomoří, které se velmi často chovají jako domácí mazlíčci. Živí se zelenou potravou, houbami, spadaným ovocem, ale nepohrdne ani živočišnou složkou v podobě plžů nebo žížal,“ vysvětlil vrchní chovatel Petr Haberland. Želva podlouhlá je bohužel jedním z nejkonzumovanějších želvích druhů v Číně. Nejen kvůli jejímu údajně chutnému masu, ale také proto, že dle tamní medicíny má rozemletý prášek z krunýřů afrodisiakální účinky. Jde proto o kriticky ohrožený druh. Dorůstá přibližně 30 cm a váha se v dospělosti pohybuje mezi 3 – 3,5 kg.

Kajmanka supí

Kajmanka supí je na rozdíl od želvy podlouhlé želvou vodní. Ve volné přírodě obývá řeky a mokřady jihovýchodní části USA, zejména řeku Mississippi. „Jde o největší sladkovodní želvu světa. Největší jedinci mohou mít krunýř dlouhý až 80 centimetrů a mohou vážit více než 100 kilogramů. Je to predátor, který dokáže ulovit nejrůznější kořist. Mláďata žerou vodní plže, korýše, ryby a obojživelníky, dospělci jsou schopni chytit a pozřít i velké vodní ptáky, savce, hady a jiné druhy želv,“ doplnil Haberland. Číhá-li pod vodou na kořist, otevře do široka čelisti a mezi nimi pohybuje červeně zbarveným jazykem, který připomíná červa. Je to výborné vnadidlo pro ryby. Jakmile ryba lapne po domnělé kořisti, želva sklapne čelisti a kořist pozře. V čelistech má kajmanka takovou sílu, že je schopna člověku bez problému ukousnout prst.

Želvy podlouhlé získala Zoo Děčín od soukromého chovatele, kajmanky supí pochází z Inspekcí životního prostředí ČR zadržené nelegální zásilky. „Námi chovaní jedinci obou druhů jsou ještě mláďata vážící jen několik desítek gramů, zatím jsou proto chovány v zázemí, ale i přesto je návštěvníci mohou vidět. Najdou je v místnosti veterinární ošetřovny, do které lze nahlédnout oknem zadní strany správní budovy,“ ukončil vrchní chovatel.

Zdroj: Zoo Děčín.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum