Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Novinky v autobusech

28. ledna 2024

ZNOJMO: Novinky v autobusech

Únor přinese ve znojemských autobusech novinky.

Větší počet validátorů a nový způsob placení pro cestující, kterým se nevyplatí kupovat předplatní jízdenka a nechtějí nebo nemohou platit bankovní kartou. Druhý měsíc roku přinese do městské autobusové dopravy (dále jen MAD) ve Znojmě novinky. Ty zrychlí odbavení cestujících a mohou pomoci zkrátit jízdní dobu a zabránit zpožděním.

Během února budou postupně vyměněny všechny validátory, které v autobusech umožňují bezhotovostní platby bankovní kartou. „Nové validátory budou u velkých autobusů namontovány nejen k druhým, ale i k třetím dveřím. Cestující, kteří je využívají, tak budou moci nastupovat do autobusů uprostřed i vzadu. Tyto nové přístroje navíc budou mít větší displej, měly by být proto přehlednější,“ vysvětluje místostarostka Petra Svedíková Vávrová. Funkce a způsob placení u validátorů se nemění.

Dopravní peněženka pro nepravidelné cestující

Úplnou novinkou bude od prvního února tzv. Dopravní peněženka IDS JMK. Výhodná bude pro všechny, kteří doposud platili jízdné u řidiče. Dopravní peněženka bude mít formu karty, klíčenky nebo samolepky a koupit ji bude možné v kontaktním centru na nádraží za 30 korun. Přímo v centru nebo na e-shopu IDS JMK ji pak bude možné nabíjet částkou do 250 korun. Při nástupu do autobusu ji stačí přiložit k validátoru, stejně jako bankovní kartu. „Novou peněženku jistě přivítají hlavně rodiče dětí, které jezdí autobusy třeba jen jednou denně. Aby se dětem uplatňovala sleva na jízdném, je třeba peněženku zaregistrovat v e-shopu IDS JMK a přiřadit mu odpovídající slevovou kategorii. Pokud pak dítě takovou registrovanou peněženku ztratí, bude možné peněženku zablokovat a zůstatek převést na novou kartu. To u neregistrované peněženky možné není,“ vyjmenovává výhody Svedíková. Nová peněženka bude sloužit i k placení u řidiče u regionálních autobusů.

Cestující si na změny v MAD zvykli

Nový systém MAD funguje ve Znojmě od začátku loňského roku. Společně s novým dopravcem se navýšil počet spojů a začaly se obsluhovat nové lokality. V průběhu roku se pak několikrát upravovaly jízdní řády na základě podnětů cestujících. Naposledy v prosinci. „V jízdních řádech jsme se snažili zohlednit nejčastější podněty, které jsme v uplynulých měsících sesbírali od občanů. Největší změna se týkala obsluhy nemocnice, kam jezdí více spojů. Více autobusů ale jezdí třeba i do Mramotic,“ říká místostarostka. Na konci roku se také vyměnilo barevné označení čísel autobusů. Každá z linek autobusů má jinou barvu, což usnadňuje pravidelným cestujícím orientaci. Svůj autobus mohou rozeznat již z velké dálky a za snížené viditelnosti.

Největší novinkou bylo pro znojemské cestující nastupování všemi dveřmi a možnost zakoupit si elektronické jízdné prostřednictvím validátoru. Na tuto změnu si ale rychle zvykli a počet jízdenek zakoupených u řidiče v průběhu roku postupně klesal. Dnes je podíl cestujících kupujících si jízdenku ve validátoru u základních jízdenek dokonce vyšší než v Brně. Se započtením jízdenek prodaných aplikací POSEIDON používá elektronické jízdné ve Znojmě 70 % dospělých cestujících a 30 % cestujících s nárokem na slevu. Tento podíl by se měl díky dopravní peněžence nadále zvyšovat.

Zdroj: Znojmo.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum