Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Centrální hřbitov

19. září 2024

ZNOJMO: Centrální hřbitov

Centrální hřbitov ve Znojmě byl při povodních značně poškozen.

Silný déšť a vítr, který se přehnal přes Znojmo, zanechal za sebou spoušť, která zasáhla i jednu z nejcitlivějších částí města – Centrální hřbitov. Tyto extrémní povětrnostní podmínky způsobily, že přibližně 150 stromů bylo buď vyvráceno, nebo vážně poškozeno. Bohužel bylo také poškozeno zhruba 60 hrobových míst. Pro občany, kteří byli touto kalamitou přímo zasaženi, připravilo město Znojmo možnost, jak žádat o náhradu škody.

„Hřbitov je místem klidu a úcty, a vidět ho v tomto stavu je pro mnoho našich občanů velmi bolestivé. Chceme zajistit, aby všichni postižení měli možnost opravit hroby svých blízkých co nejdříve,“ poznamenal starosta František Koudela.

Momentálně stále probíhá intenzivní úklid a hodnocení rozsahu škod. Zatímco smuteční síň je přístupná, bezpečnost návštěvníků je stále prioritou, a proto zůstává zbytek centrálního hřbitova uzavřen pro veřejnost.

Nájemníci poškozených hrobových míst mohou město žádat o náhrady škod. „Tištěné formuláře pro uplatnění náhrady škody budou k dispozici na místě, ale lze je také nalézt elektronicky na webu města (https://bit.ly/uplatneninahradyskody. Proces zahrnuje dvě klíčové části: podání žádosti o náhradu škody a souhlas se zpracováním osobních údajů,“ upřesňuje místostarosta Jakub Malačka.

Město je pro tyto případy pojištěno, a jakmile nájemníci dokončí opravy hrobových míst a předají potřebné doklady, bude celá agenda škod řešena ve spolupráci s pojišťovnou. „Kromě toho nabízíme pomoc i těm, kteří nemají okamžité prostředky na rekonstrukci. Jsme připraveni řešit tyto případy individuálně,“ doplňuje Malačka.

Provozovatel hřbitova, Městská zeleň Znojmo, bude postupně aktivně dotčené nájemníky hrobových míst kontaktovat. Prioritou je zpřístupnit hřbitov veřejnosti co nejdříve, avšak pouze tehdy, když bude zaručena bezpečnost všech návštěvníků.

I když na internetu již kolují fotografie z místa, město se rozhodlo neuveřejňovat žádné další snímky. Respektuje citlivost celé situace a klade důraz na soukromí rodin, které byly zasaženy.

V případě dotazů kontaktujte: Moniku Budinskou, evidence majetku a pojistné události, tel.: 515 216 215, e-mail: monika.budinska@muznojmo.cz.

Zdroj: Město Znojmo.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum