Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Oprava radniční věže

27. prosince 2023

ZNOJMO: Oprava radniční věže

Radniční věž bude významnou investicí města i v příštím roce.

Právě probíhající oprava radniční věže se dostává do druhé etapy. Stane se tak významným investičním projektem pro příští rok. Na druhou etapu její opravy bude v rozpočtu města vyčleněno bezmála 20 milionů korun.

„Dosavadní průběh prací odhalil mnohem větší míru poškození konstrukce věže, než jsme se původně domnívali. Aby tak byla oprava opravdu precizní, vyčlenili jsme v rozpočtu prostředky na 2. fázi rekonstrukce věže,“ vysvětlila místostarostka Znojma Bohumila Beranová, která má ve své gesci památkovou péči. Radnici čeká oprava spodního ochozu včetně čtyř posledních věžiček s báněmi, stavební příprava nové expozice a oprava radničních hodin.

Nejnáročnější bude oprava ochozu. „V rámci přípravy projektu byla konstrukce ochozu přístupná pouze velice omezeně zevnitř. V jakém je konstrukce stavu, jsme zjistili až v průběhu prací, kdy se některé její části včetně podlah demontovaly. Trámy zde jsou opravdu silně poškozené. Každý jednotlivý krok tak konzultujeme s odborníky a památkáři. Po odkrytí konstrukce dolních věžiček byly navíc zjištěny viditelné poklesy prvků, které je vynáší. Pro odstranění této poruchy bude nutné všechny 4 věžičky demontovat,“ popisuje městská architektka Iveta Ludvíková.

Oprava radniční věže začala na jaře minulého roku. Její součástí je především oprava krovu a výměna střešní krytiny. Do složité konstrukce krovu nebylo zasahováno po celá staletí. Podle mnohých odborníků je věž dost možná nejstarším známým dokladem tohoto typu památky vůbec. U většiny podobných věží totiž byla střecha při opravách snesena nebo výrazně pozměněna.

„Rekonstrukce bude dokončena příští rok. Přesný termín si ale nikdo vzhledem k její náročnosti netroufá nyní odhadnout,“ uzavřela místostarostka Beranová.

Zdroj: Město Znojmo.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum