Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Víceúčelové studijní centrum

3. března 2024

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU: Víceúčelové studijní centrum

Gymnázium ve Žďáru nad Sázavou bude mít nové víceúčelové studijní centrum. Vznikne pod střechou.

Kraj Vysočina využije evropské dotace z Integrovaného regionálního operačního programu 2021 - 2027 na vybudování přírodovědeckého víceúčelového centra v podkrovních prostorech Gymnázia Žďár nad Sázavou. „Do konce příštího roku tak bude mít krajská škola k dispozici nové laboratoře včetně vybavení za téměř 40 miliónů korun, z toho 28 miliónů korun kraj pokryje ze svého rozpočtu,“ informoval hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Podle Jana Břížďaly, radního Kraje Vysočina pro oblast školství, projekt umožní žákům i pedagogům využívat moderní podkrovní pracoviště, které bude k dispozici nejen pro výuku, ale i k mimoškolním aktivitám, například olympiádám, soutěžím nebo mezinárodním projektům. Díky vybavení odborných učeben škola nabídne specializované kurzy. V podkroví bude umístěna také kancelář školního psychologa a pořízena bude i plošina pro pohyb imobilní osob.

V podkroví žďárského gymnázia vznikne optická laboratoř pro pokusy se světlem a laserem. Žáci tam budou kromě další techniky využívat i mikroskopy. Projekt počítá také s přírodovědnou laboratoří pro zpracování dat z badatelského centra, technikou pro natáčení fyzikálních a chemických pokusů nebo centrem multimediálních dovedností. V půdních prostorách budou také místnosti pro 3D tisk, gravírování, víceúčelový sál a jazyková i počítačová učebna pro výuku programování a kyberbezpečnosti.

V současnosti je vyhlášeno stavební řízení, následovat bude výběr dodavatele, realizace je předpokládaná v první polovině příštího roku. Na výstavbu naváže vybavení prostor nábytkem a technikou.

Kraj Vysočina se na zvýšení atraktivity studia a kvality vzdělávání soustředí dlouhodobě. Obdobné projekty s podílem evropských dotací plánuje také na dalších středních školách. V přípravné fázi je například veřejná zakázka v hodnotě 27 milionů korun na budoucí Gastrostudio při Obchodní akademii a Hotelové škole Třebíč. Na novou nástavbu školy, učebny a výdejnu jídla se mohou těšit žáci Střední průmyslové školy stavební akademika Stanislava Bechyně v Havlíčkově Brodě, veřejná zakázka na zhotovitele výstavby je ve fázi připrav. Badatelská půda vznikne také v krajském novoměstském gymnáziu. Na Gymnáziu a Střední odborné škole v Ledči nad Sázavou připravují rozšíření dílen odborného výcviku s obráběcími stroji.

Zdroj text a foto: Krajský úřad Kraje Vysočina.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum