Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Ústavní sociální zařízení

14. ledna 2024

ČERNOVICE - KAMENICE NAD LIPOU - POLNÁ - TELČ: Ústavní sociální zařízení

Transformace ústavních sociálních zařízení pokračuje. Kraj začne budovat domácnosti v Telči, Kamenici nad Lipou a Polné.

Kraj Vysočina pokračuje s transformací pobytových sociálních služeb u svých příspěvkových organizací, poskytujících služby osobám se zdravotním postižením. Aktuálně probíhá částečná transformace Domova Černovice - Lidmaň. „Jedná se o poslední velké ústavní zařízení, kde byl tento proces zahájen. Transformace zatím není dokončená také v Domově ve Zboží, kde funguje jedna lokalita komunitních domácností, další lokalitu připravujeme v Přibyslavi,“ uvedl k současnému stavu transformace radní Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí Jan Tourek. Proces změny způsobu poskytování sociálních služeb Kraj Vysočina financuje v rámci různých evropských fondů a programů.

S transformací Domova Černovice – Lidmaň začal kraj v loňském roce. Kromě samotné transformace a přesunu klientů do komunitních domácností je organizaci poskytována také metodická podpora nebo supervize. „Postupně odkupujeme vhodné nemovitosti, necháváme zpracovat stavební záměry a projektové dokumentace na výstavbu nových transformovaných domácností,“ sdělil radní Kraje Vysočina pro oblast majetku Karel Janoušek s tím, že transformované bydlení vznikne v těch lokalitách, kde pobytové a navazující ambulantní služby pro tuto cílovou skupinu v současnosti nejsou dostupné. Jedná se například o Kamenici nad Lipou, Brtnici, Polnou, Telč, Třebíč nebo Polici.

Nové domovy nejdříve vzniknou v Telči, kde po rekonstrukci bytového domu na ulici 9. května najde nové bydlení v běžné zástavbě města dvanáct klientů s mentálním a kombinovaným postižením. V sousedství dále bude otevřen objekt denního stacionáře, který bude sloužit pro občany s postižením žijící v Telči a okolí. Stejný počet lidí se v následujících letech přestěhuje do Kamenice nad Lipou, konkrétně do její místní části Gabrielka, další domácnosti vzniknou v Polné. K těmto lokalitám jsou aktuálně zpracovávány projektové dokumentace a další podklady pro podání žádostí o dotace. Veřejné zakázky na výstavbu budou vyhlášeny nejdříve ve druhé polovině letošního roku. Projekty budou financovány z programu IROP 2021-2027 a také z Národního plánu obnovy.

Domov Černovice - Lidmaň je největší příspěvkovou organizací s primárně ústavní formou péče, poskytuje mimo jiné pobytovou sociální službu dětem s mentálním a kombinovaným postižením. „V tomto případě je proces transformace z ústavní do komunitní služby prioritně nastaven tak, aby v budoucnu na Vysočině nedocházelo k umisťování dětí s postižením do ústavní péče,“ nastínil Jan Tourek. V Jihlavě a Havlíčkově Brodě by pro postižené děti měly vzniknout komunitní domácnosti situované v běžné zástavbě, navázané na speciální školy. „Kraj v současnosti mapuje potřeby těchto dětí a jejich přípravu na přesun do komunitní služby. První děti by se měly do komunitních domácností stěhovat na přelomu roku 2024,“ doplnil radní.

V rámci procesu transformace sociálních služeb se klienti velkokapacitních zařízení stěhují do komunitních domácností v běžné zástavbě, kde jsou tito lidé pak často mnohem blíže svým rodinám a blízkým, mohou se zapojit do veřejného a kulturního života v obci nebo si najít práci. Začínají žít obvyklým způsobem života pro jejich vrstevníky za asistence odborného personálu. Část odborného personálu se do domácností přesune z původního ústavu, otevřou se však i dveře pro nové zaměstnance, které bude Domov Černovice – Lidmaň do jednotlivých domečků potřebovat. Zájemci o práci v pomáhajících profesích na pozicích pracovník v sociálních službách, všeobecná nebo praktická sestra a sociální pracovník, kteří se uplatní v komunitních domácnostech ve zmíněných obcích, mohou už nyní Domov Černovice-Lidmaň kontaktovat (https://www.domcl.cz). Ozvat se mohou i v případě, že mají zájem pouze o přivýdělek nebo placenou stáž formou asistence a doprovodu klientů na zájmové činnosti, kulturní, církevní nebo sportovní akce.

Celonárodní projekt transformace sociálních služeb Kraj Vysočina podporuje od samého počátku od roku 2007.

Zdroj text a foto: Krajský úřad Kraje Vysočina.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum