Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Řeka Sázava

13. září 2024

VYSOČINA: Řeka Sázava

Největším nebezpečím pro území Vysočiny bude pravděpodobně řeka Sázava.

Do dnešního poledne na Vysočině spadlo místy 40 až 50 milimetrů srážek na m², tedy množství, které podle odborníků půda ještě dokáže z větší části absorbovat. Meteorologické modely ale předpovídají pokračování srážek a výrazné zhoršení situace v pátečních podvečerních hodinách, kdy déšť zesílí a bude provázen silným nárazovým větrem přetrvávajícím po celý víkend. K nejohroženějším lokalitám na Vysočině bude v následujících dnech patřit mimo jiné území kolem řeky Sázavy, na jejímž toku není žádná záchytná vodní nádrž a průtok tedy prakticky nelze regulovat. Očekávaná maxima průtoku na řece Sázavě mohou podle předpovědních modelů výrazně přesahovat 3. stupeň povodňové aktivity - stav ohrožení.

Řeka Sázava, ilustrační foto

„Se starosty a tajemníky Havlíčkova Brodu, Žďáru nad Sázavou a Světlé nad Sázavou jsme v kontaktu. Iniciovali jsme ve všech patnácti obcích s rozšířenou působností zasedání povodňových komisí a všechny během následujících hodin nahlásí vytipovaná preventivní evakuační centra včetně jejich kapacit,“ informoval hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek. Pokud je nyní na území kraje avizován 1. nebo velice krátkodobě 2. stupeň povodňové aktivity tedy například pod vodním dílem Mostiště a pod Mohelnem (VD Dalešice), pak je to důsledek řízeného odpouštění a preventivní přípravy volného prostoru v rámci kapacit vodních děl. Z propočtu členů krajské povodňové komise vyplývá, že 3. stupně povodňové aktivity, tedy kulminace, na významných tocích v Kraji Vysočina budou dosaženy během soboty nebo noci ze soboty na neděli. „Nechceme nikoho děsit, ale téměř s jistotou víme, že povodeň na Vysočinu přijde a bude místy extrémní. Z tohoto důvodu jsem vyzval prostřednictvím příslušných orgánů všechny obce s rozšířenou působností v kraji, aby zasedly, jednaly a přijaly neprodleně připravená opatření. Ještě během dneška chceme po všech povodňových orgánech těchto obcí, aby krajskou povodňovou komisi informovaly o reálném stavu v jejich oblastech, o přijatých a připravených opatřeních, o rizicích a hrozbách,“ pokračoval hejtman Vítězslav Schrek.

K nejohroženějším místům v regionu bude v následujících hodinách a dnech patřit území kolem řeky Sázavy. Jde o významný vodní tok, na kterém není žádná záchytná vodní nádrž a reálně nelze výrazněji regulovat průtok. Na extrémní průtoky se však musí preventivně připravit všechna sídla v blízkosti významných vodních toků. Jak informoval ředitel HZS Kraje Vysočina Jiří Němec, hasiči pomáhají se stavbou mobilních i pevných zábran na více než stovce míst. Aktuálně jsou připraveny i speciální vaky pro naplnění vodou, které budou chránit určená místa právě kolem Sázavy.

Drtivá většina pořadatelů společenských venkovních akcí pochopila, že situace je skutečně velice vážná a své produkce přesunuli nebo zrušili. Za tento proaktivní postup všem děkujeme.

Vedení Kraje Vysočina i členové krajské povodňové komise všem v terénu - obcím, povodňovým komisím a jejich štábům, hasičům děkuje za obrovské odhodlání a angažovanost, se kterou se na mimořádnou událost připravují. Nic nepodceňujeme.

Zdroj text a foto: Krajský úřad Kraje Vysočina.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum