Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Vysoké standardy v nemocnicích

14. března 2024

VYSOČINA: Vysoké standardy v nemocnicích

Nemocnice na Vysočině splňují vysoké standardy kladené na péči.

Všech pět krajských nemocnic, které zřizuje Kraj Vysočina, každé tři roky postupně prochází reakreditacemi. „Auditoři pravidelně prověřují provozy lůžkových oddělení, fungování ambulancí, ale i technického zázemí zdravotnického zařízení včetně prádelen nebo kuchyně. Přísně jsou kontrolovány i dokumenty, podle kterých je nemocnice řízena, velká pozornost je věnována nastavení bezpečnosti, ale například i nakládání s odpady, dodržování hygienických režimů nebo dostupnost a kontinuita péče, způsob objednávání, ale i podávání a předepisování léků,“ zjednodušeně popsal proces získání akreditace náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný s tím, že získání akreditace není pro nemocnici povinné, ale pro veřejnost je získání certifikátu známkou vysoké úrovně poskytovaných služeb v konkrétním zdravotnickém zařízení.

Už v říjnu loňského roku akreditaci po šesté obhájila Nemocnice Havlíčkův Brod. Jde o potvrzení dlouhodobého procesu, kdy nemocnice kontinuálně zavádí, dodržuje a zlepšuje kvalitu a bezpečí poskytované péče. „Obecně platí, že jakýkoli systém řízení kvality a bezpečí zavedený ve zdravotnické organizaci zvyšuje míru bezpečí poskytované péče a její kvality. Tím, že dojde ke standardizaci, tedy k přesnému popisu vybraných, obvykle rizikových, procesů, například podávání léků, předanestetických vyšetření a podobně, se zvýší pravděpodobnost, že pracovníci budou tyto procesy provádět stejným způsobem, což minimalizuje nežádoucí variabilitu a zvýší bezpečnost prováděných činností,“ upozornila tisková mluvčí Nemocnice Havlíčkův Brod Petra Černo.

Akreditačním procesem čerstvě úspěšně prošla Nemocnice Jihlava. „Na akreditaci jsme se připravovali a měli z ní respekt. V pořádku musí být úplně všechno, komise například náhodně vybere pacienta z oddělení a stopuje celou jeho dokumentaci. Je to jedna z mnoha věcí, takže v pozoru jsme byli opravdu všichni,“ přiblížila náměstkyně managementu kvality Nemocnice Jihlava Jana Vácová, která dodala: „Cílem však není mít vše v pořádku pouze během akreditačních dnů, ale nastavenou úroveň kvality udržet a stále zvyšovat a zlepšovat.“

V závěru minulého roku obhájila akreditaci také Nemocnice Pelhřimov, stejně jako Nemocnice Nové Město na Moravě. „V rámci akreditačního šetření byl v nemocnici auditován systém kvality a bezpečí poskytované zdravotní péče nejen ve vztahu k pacientům, ale i k těm, kteří zdravotní péči poskytují. Sledována byla komunikace s pacientem, záznamy o anamnéze, léčbě, dodržování preskripce a vedení zdravotnické dokumentace celkově, včetně podmínek pro uchování léčiv a zdravotnických prostředků,“ uvedla manažerka kvality novoměstské krajské nemocnice Monika Drápelová. „Reakreditační šetření v Nemocnici Pelhřimov proběhlo s důrazem na hodnocení všech aspektů činnosti, od léčby pacientů po efektivitu provozních procesů. Obhájení akreditace není jen oceněním týmu Nemocnice Pelhřimov, ale také závazkem vůči našim pacientům k dalšímu zdokonalování,“ sdělil Jiří Běhounek, náměstek ředitele Nemocnice Pelhřimov.

Akreditační kolečko čeká letos začátkem června Nemocnici Třebíč, která už prošla předakreditačním konzultačním šetřením. „Cílem konzultační návštěvy bylo především vysvětlení a doporučení správného a bezpečného nastavení postupů a procesů dle potřeb a požadavků zdravotnického zařízení,“ informovala tisková mluvčí Nemocnice Třebíč Jitka Mácová.

Zdroj text a foto: Krajský úřad Kraje Vysočina.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum