Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Noclehárny a azylové domy

28. ledna 2024

VYSOČINA - HUMPOLEC - JIHLAVA - TŘEBÍČ - ŽĎÁR NAD SÁZAVOU: Noclehárny a azylové domy

Kraj podporuje aktuálně vyhledávané noclehárny i azylové domy.

Zájem o přístřeší a postel na jednu noc v chladných dnech narůstá, lidé bez domova vyhledávají takzvané noclehárny čím dál častěji. Kraj Vysočina řadu těchto zařízení podporuje. „Nocleháren využívají především ti, kteří hledají zázemí na mrazivé noci. Jejich zřizování je efektivní především ve větších městech, kde je koncentrace lidí bez domova vyšší. Kraj ale poskytuje podporu také azylovým domům, které se klienty snaží začlenit do běžného života,“ uvedl radní Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí Jan Tourek.

Noclehárna s kapacitou šesti lůžek funguje například ve Žďáru nad Sázavou v Dvořákově ulici, kde mohou příchozí nejen přespat, ale i provést základní hygienické úkony. „Kraj na toto zařízení přispívá 450 tisíc korun ročně,“ uvedl Jan Tourek. Obdobné zařízení zájemci nově od ledna letošního roku najdou také v jihlavské Čajkovského ulici. Tamní noclehárna s osmnácti lůžky přes den slouží jako nízkoprahové denní centrum, kde si příchozí mohou ohřát jídlo, uvařit polévku nebo vyprat. „Zařízení provozované Střediskem křesťanské pomoci jsme zařadili do krajské sítě,“ doplnil radní.

FOTO: Sociální služby města Žďár nad Sázavou, noclehárna

Před otevřením nové jihlavské noclehárny a centra jako dočasné řešení fungovala lokalita na okraji Jihlavy za hřbitovem. Ve spolupráci s městem, které bezplatně poskytlo prostory a Českým červeným křížem, zajišťujícím provoz, zařízení fungovalo od poloviny srpna loňského roku. Kraj na provoz těchto dočasných prostor přispěl částkou 321 tisíc korun.

Na Vysočině jsou aktuálně tři azylové domy pro muže bez přístřeší, v Jihlavě, Třebíči a Žďáru nad Sázavou, a také čtyři podobná zařízení pro matky s dětmi bez domova, která sídlí ve jmenovaných městech a navíc také v Humpolci. Některé z nich umožňují také pobyt otců nebo celých rodin. Pobývat v nich mohou i samotné ženy bez domova. Podle informací radního Jana Tourka na tato zařízení kraj sehnal finance v rámci evropského, takzvaného individuálního, projektu. Ročně na ně přispívá více než 30 milionů korun. Další nedávnou investicí kraje v této oblasti byl příspěvek na výstavbu jihlavského azylového domu pro muže, který činil více než milion korun.

Zdroj text a foto: Krajský úřad Kraje Vysočina.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum