Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Informovaný senior

9. října 2023

TŘEŠŤ - CHOTĚBOŘ: Informovaný senior

Kraj vyjede do měst s Informovaným seniorem. Ve spolupráci s policií se představí ve Velkém Meziříčí, Třešti a Chotěboři.

Internet a sociální sítě jsou čím dál více i pro seniory skvělým zdrojem informací a zábavy, ale mohou pro ně být také prostředím plným rizik a neočekávaných nástrah. Často zapomínají na to, že při používání těchto moderních technologií musí být velmi ostražití a především opatrní. „Být opatrný ale v žádném případě neznamená mít strach a bát se používat chytrý mobil nebo internet. Znamená to dodržovat některé velmi jednoduché zásady, abychom se nestali obětí podvodníků. Používají totiž čím dál propracovanější triky a metody, kterými nás chtějí připravit o cenné osobní údaje nebo rovnou o naše peníze. Proto je důležité být o rizicích informován a umět dobře zareagovat,“ přiblížil smysl akcí krajský radní pro oblast sociálních věcí Jan Tourek.

Preventivní a vzdělávací roadshow Informovaný senior zahájí Kraj Vysočina ve spolupráci s Krajským ředitelstvím policie kraje Vysočina 5. 10. ve Velkém Meziříčí, následovat bude setkání se seniory 12. 10. v Třešti a 19. 10. v Chotěboři. Součástí akcí bude i stejnojmenné divadelní představení, které seniorům přiblíží konkrétní podvody v online prostředí, se kterými se mohou potkat. Nejčastějším motivem podvodníků bývá snaha získat údaje k bankovním účtům nebo platebním kartám seniorů, aby je pak mohli ovládnout a získat jejich finanční prostředky. Často také jde o velice výhodné investování do akcií nebo zhodnocení úspor prostřednictvím virtuálních měn, kdy podvodníci nakonec připraví seniory o všechny jejich úspory. Neméně časté jsou podvodné telefonáty údajných bankéřů, kteří seniory vyděsí informací, že mají napadený účet a musí si rychle peníze převést do bezpečí. Rizika pro seniory představuje i neopatrné obchodování na různých prodejních portálech.

„Kraj Vysočina patří mezi nejbezpečnější regiony v České republice. Proto mě vůbec netěší, že se denně setkáváme s případy trestné činnosti, která se odehrává v internetovém prostředí. Před podvodníky v online prostředí vás policisté v ulicích neochrání, pachatelé jsou anonymní, nesetkáte se s nimi, pouze si s nimi voláte nebo píšete. Právě proto je velice důležitá účinná a srozumitelná prevence. Všechny příběhy, které uvidíte, se skutečně lidem z našeho kraje staly. A právě na nich chceme ukázat, čeho se vyvarovat a na co si dát pozor, aby se to nemohlo příště stát vám,“ doplnil k akcím ředitel Krajského ředitelství policie kraje Vysočina Miloš Trojánek.

Zdroj text a foto: Krajský úřad Kraje Vysočina.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum