Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Hodice - Knihovna roku

11. října 2024

TŘEŠŤ: Hodice - Knihovna roku

Knihovnu roku 2024 mají v Hodicích.

Titul Knihovna roku 2024 získala Místní knihovna v Hodicích na Jihlavsku. Porota vybírala z celkem čtrnácti nominací. Ocenění každoročně uděluje ministerstvo kultury ve dvou kategoriích. Kromě základní knihovny vybírá také nejzdařilejší významné počiny v poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb. Hodice letos uspěly i v soutěži Vesnice roku Kraje Vysočina 2024, patří jim zelená stuha za péči o zeleň, krajinu, veřejná prostranství a životní prostředí a také diplom za vesnickou knihovnu kraje, který předznamenal čerstvý celonárodní úspěch.

„Blahopřeji všem oceněným a mezi nimi především zástupcům Místní knihovny v Hodicích. Jsou to právě knihovny v regionech, které často slouží jako středobody kulturního i občanského života. Dnešní den dokazuje skvělou práci českých knihovnic a knihovníků, kteří originálně a obratně přistupují k novým trendům a potřebám čtenářů. Díky za to, velmi si jejich práce vážím,“ ocenil ministr kultury Martin Baxa.

Místní knihovna v Hodicích. Knihovnice: Bc. Ivana Kalinová.

Knihovna sídlí v nově zrekonstruované budově multifunkčního Obecního domu uprostřed hodické návsi. Obecní dům je bezbariérový a nachází se v blízkosti dětského hřiště a rybníka. Knihovna má ve svém fondu širokou škálu dokumentů, od tradičních knih a časopisů přes společenské hry a audioknihy až po e-knihy a e-audioknihy. Konají se zde různé aktivity, jako jsou velikonoční a vánoční kreativní dílničky, besedy pro seniory, a knihovna organizuje také zájezdy do divadel.

Děti místní základní i mateřské školy a školní družiny knihovnu pravidelně během školního roku navštěvují. Knihovna dlouhodobě spolupracuje při realizaci příměstských táborů. Velmi oblíbené jsou také dílničky pro rodiče s dětmi, kde nejen společně tvoří, ale také se dozvídají informace o knižních novinkách. Pozitivní ohlas získala prázdninová soutěž „Tajemné Hodice“, která navazuje na aktivity se školními dětmi a má za cíl lépe poznat vlastní obec. Paní knihovnice aktivně sleduje trendy v oblasti knihovnictví, neustále se vzdělává a vytváří tak moderní a funkční knihovnu s pestrou nabídkou služeb.

Zdroj text: Krajský úřad Kraje Vysočina - foto: Knihovna Hodice.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum