Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Baroko v Bazilice

4. října 2024

TŘEBÍČ: Baroko v Bazilice

Baroko v bazilice - od koho opisoval mistr?

5. října od 19:30 rozezní baziliku sv. Prokopa v Třebíči koncert s díly barokních mistrů - obnovená premiéra Habermannovy Mše ke sv. Prokopovi a oratorium Jephtha Georga Fridricha Händela. Český rozhlas Vltava bude koncert živě vysílat.

Pozvánka na sobotní koncert, který pořádá Český rozhlas Vltava ve spolupráci s Třebíčským hudebním festivalem.

Baroko v bazilice v sobotu 5. října v 19:30 v bazilice sv. Prokopa v Třebíči.

Zazní na něm novodobá světová premiéra Mše ke sv. Prokopovi českého barokního skladatele F. V. Habermanna a oratorium Jephtha G. F. Händela.

Uslyšíme nejen hodně křestních jmen, ale v podání Czech Ensemble Baroque hlavně hodně vynikající barokní hudby – navíc budeme svědkem toho, že se mistr Händel ve svých melodiích neváhal Habermannem inspirovat.

Český rozhlas Vltava a Třebíčský hudební festival připravili zážitek pro všechny milovníky klasické hudby a obdivovatele míst s výjimečným geniem loci. V sobotu 5. října od 19.30 provede Czech Ensemble Baroque pod vedením Romana Válka Mši ke sv. Prokopovi českého skladatele Františka Václava Habermanna v novodobé světové premiéře. Zazní také výběr z dramatického oratoria Jephtha Georga Friedricha Händela.

Nejeden posluchač si jistě při pozorném poslechu koncertu povšimne nápadně podobných témat v obou dílech. Ačkoli byl český barokní skladatel a světoběžník F. V. Habermann o více jak dvacet let mladší, byl to právě dnes proslulý a obdivovaný Händel, který ze mší znovuobjevovaného Habermanna čerpal inspiraci ve vlastní tvorbě.

V bazilice sv. Prokopa se propojí nejen hudba ke cti zemského patrona s místem jemu zasvěceným, ale také dechberoucí architektura chrámového prostoru, která právem patří k pokladům světového kulturního dědictví UNESCO. Románské a gotické prvky organicky propojuje klenba a další stavitelské úpravy barokního architekta Františka Maxmiliána Kaňky, který svým tvůrčím zásahem znovu pozvednul pobořenou stavbu k duchovnímu životu. V letošním roce si také připomínáme výročí 350 let od narození tohoto významného českého architekta.

Zdroj: Český rozhlas Vltava.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum