Mláďata emu hnědého v Zoo Tábor

2. března 2018 - zdroj Zoo Tábor

Táborská zoologická zahrada se rozrostla o šest mláďat emu hnědého, další vejce jsou v líhni

Zoologická zahrada v Táboře se těší z prvních letošních přírůstků. Poprvé se zde podařilo odchovat mládě emu hnědého, v odchovně se jich nyní prohání hned šest. Nemusí to však být konečný počet, protože v líhni jsou ještě další vejce.

Ilustrační foto, Zoo Tábor

Emu hnědý, který pochází z Austrálie, je po pštrosovi druhým největším nelétavým ptákem světa. Jeho vejce jsou zelená a váží až 900 gramů, mláďata se rodí po 49 až 56 dnech. „Zajímavá je u těchto ptáků hlavně takzvaná parentální péče. Po nakladení vajec samicí sedí na hnízdě samec, který po vylíhnutí mláďata také vodí a hlídá. Náš samec však o snůšku nejevil zájem, proto jsme vejce inkubovali uměle,“ vysvětluje hlavní zoolog ZOO Tábor Ondřej Kott.

Emuové jsou všežraví, rádi se živí především bobulemi a semeny. Žijí hojně v Austrálii, dva tasmánské poddruhy emu byly však vyhubeny již v 18. století osadníky. Vytváří velká hejna, která mohou mít až desítky členů. V přírodě se emu hnědý dožívá deseti let, v zajetí až 35 let.

Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum