Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Parkovací dům

10. října 2024

TÁBOR: Parkovací dům

Město Tábor oficiálně zahájilo výstavbu sídlištního parkovacího domu.

V Táboře přibude příští rok parkovací dům pro 241 vozidel. Vyroste na Sídlišti nad Lužnicí ve Světlogorské ulici na místě někdejšího hokejbalového hřiště a povrchové parkoviště pro 73 aut. Stavba, kterou město v úterý 8. října 2024 oficiálně zahájilo, přináší naději na řešení parkovacích problémů na největším táborském sídlišti. Žije zde přibližně 10.000 obyvatel.

Smyslem „parkhausu“ je, aby motoristé, kteří sem krátkodobě přijíždějí nebo zde trvale bydlí, měli kde odstavit svá auta.

Projekt stavby představuje moderní čtyřpodlažní objekt, jehož autorem je Ateliér Dvořák Architekti z Českých Budějovic. Projekt zahrnuje nejen samotný parkovací dům, ale také související úpravy terénu, nové chodníky a zelené plochy. Investorem jsou Technické služby Tábor. Zhotovitelem se v zadávacím řízení staly společnosti Metrostav DIZ a Památky Tábor s nejnižší nabídkovou cenou 82 milionů Kč bez DPH.

Starosta Tábora Štěpán Pavlík poděkoval třem minulým politickým reprezentacím za přízeň myšlence tohoto parkovacího domu. „Začala se rodit v předminulém funkčním období za mého předchůdce Jiřího Fišera,“ poznamenal starosta. Budoucí „parkhaus“ je podle dalším důkazem, že žádné vedení města největší sídliště nepřehlíží. „Když se sečtou všechny revitalizace a další investice, vyjdou nám stovky miliony korun,“ uvedl Štěpán Pavlík. Poděkoval obyvatelům sídliště na trpělivost se stavbou, která může přinášet hluk či zvýšenou prašnost. „Koncem příštího léta se můžeme těšit na zkušební provoz. Věřím, že parkovací dům pomůže ke zvýšení kvality života na sídlišti,“ řekl starosta.

Zástupci zhotovitelských firem Jan Prokeš (Metrostav DIZ) a Jaroslav Straka (Památky Tábor) jsou názoru, že stavba bude mít ducha i srdce, že vznikne užitkový objekt, ale zároveň dominanta, na kterou bude hezký pohled. Oba firmy se vynasnaží dílo postavit v určeném čase a vysoké kvalitě. Jaroslav Straka připomněl, že Památky Tábor jako místní firma nepracují pro město poprvé. Poprvé se ale jedná o realizaci projektu podle Design and Build, což je metoda projektového řízení, která kombinuje fáze návrhu a výstavby do jednoho sjednoceného procesu.

Parkovací dům bude využívat moderní technologie a ekologická řešení, jako je například vegetační střecha s retenční nádrží na dešťovou vodu pro zavlažování. Vjezd do parkovacího domu a výjezd bude zajištěn z ulic Světlogorská a Vídeňská, čímž se zajistí snadný přístup pro obyvatele a rozdělení dopravní zátěže. Parkovací dům nabídne i místa pro elektromobily vybavená dobíjecími stanicemi, čímž podporuje ekologickou dopravu ve městě.

Další informace o průběhu stavby investor přinese v okamžiku, až bude stát hrubá stavba. Co se týče výše parkovacích tarifů a rezidentní cenové politiky, jednatel Technických služeb Tábor Jan Pávek bude o všem informovat začátkem příštího roku.

Zdroj: Město Tábor.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum