Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Zvýšení nájemného

14. března 2023

TÁBOR: Zvýšení nájemného

V 900 bytech města Tábora se od července zvýší nájemné o 15 procent.

Rada města Tábora schválila na svém prvním březnovém zasedání úpravu nájemného u bytů, kde je v nájemní smlouvě ujednáno zvyšování „činže“ o roční míru inflace k 1. 7. daného roku. Zvýšení nájemného se dotkne cca 900 bytů, a to o 15,1%, což je loňská míra inflace zveřejněná Českým statistickým úřadem. Tábor aktuálně vlastní 3052 městských bytů.

Nájemné se v Táboře sjednává několika způsoby. Před třemi roky odbor Správy majetku města připravil metodiku, která říká, jaká minimální cena za m² se má platit za nájem městského bytu, a to na základě lokality, technického stavu, počtu bytů v domě atd. Průměrná cena nájmu podle této metodiky se pohybuje kolem 60 až 65 Kč za m².

„Jenže některé nájemní smlouvy nedosahují ani těchto minimálních částek. Stále máme byty, kde se platí pouze 30, 40 nebo 45 korun za metr čtvereční. Právě u těchto podlimitních bytů jsme se rozhodli nájemné navýšit o inflaci. Výjimky, kterých se to netýká, jsou známy: byty v DPS, sociální byty, byty pro osoby v tíživé životní situace a byty, které užívají nájemci starší 70 let,“ sdělil místostarosta Martin Mareda.

Pokud zmíníme ceny nájmů, které vznikají při nových výběrových řízeních, za minulý rok byla průměrná cena 117 Kč za m² u menších bytů a 95 Kč za m² u větších bytů. „Metodika města Tábora o pronajímání bytů je stále pod tržními hodnotami v komerční sféře, tam se pohybují kolem 160 až 180 korun za metr. Městské bydlení je tedy pořád levnější, říkáme tomu dostupné bydlení,“ uvedl místostarosta.

Nárůst nájemného, které schválili radní, začne platit 1. července 2023. U nebytových prostor radní naopak rozhodli, že nájemné o inflaci nezdraží. „Chtěli jsme v dnešní době podpořit podnikání. Vnímáme, že podnikatelé a živnostníci mají zvýšené náklady mj. na energie,“ uvedl místostarosta Martin Mareda.

Zdroj: Město Tábor.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum