Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Dlouhodobá uzavírka hráze Jordánu

2. dubna 2023

TÁBOR: Dlouhodobá uzavírka hráze Jordánu

Dlouhodobá uzavírka hráze Jordánu začne ve středu 12. dubna 2023 v 8.00 hodin.

Město Tábor několik týdnů informuje veřejnost, že na jaře zahájí největší letošní investici - obnovu chodníku (lávky) na návodní straně hráze Jordánu. Po výběru zhotovitele zná město přesný termín, kdy stavba začne a spolu s tím vstoupí v platnost dlouhodobá uzavírka hráze pro osobní automobilovou dopravu. Uzavírka hráze nastane ve středu 12. dubna 2023 od 8.00 hod. a potrvá zhruba 31 týdnů.

„Je před námi zásadní stavební akce, která ovlivní centrální průjezd městem pro automobily na 8 měsíců. Chápeme, že to nebude komfortní, ale snažíme se co nejsvižněji opravit jednu z nejoblíbenějších a nejfrekventovanějších pěších tras ve městě. Děkujeme všem za pochopení a trpělivost," řekl starosta Tábora Štěpán Pavlík.

Krátce po velikonočním pondělí tak vypukne společná investice města Tábor (do lávky) a Správy a údržby silnic Jihočeského kraje (do mostu nad přelivem Jordánu). Podařilo se úspěšně spojit obě náročné rekonstrukce do jedné stavební sezóny. Stavba omezí osobní automobilovou dopravu, pro niž byly řádně stanoveny objízdné trasy. Výjimku pro průjezd po polovině silničního profilu hráze dostanou vozy zdravotníků, hasičů a policistů a autobusy MHD. Dopravu budou řídit semafory.

Důležitá je informace, že přes hráz budou moci chodit pěší i nadále v průběhu celé stavby. K dispozici jim bude protilehlý chodník. Průjezd Jordánskou ulicí bude zakázán. Na uzavírku jordánské hráze řidiče upozorní svislé dopravní značení, které se začne instalovat. Technické služby Tábora přenastaví semafory na Křižíkově náměstí a Píseckém rozcestí tak, aby reagovaly na dominantní dopravní toky aut.

Novou lávku na hrázi Jordánu postaví společnost Metrostav TBR a.s., a to za cenu cca 103 miliony Kč vč. DPH. Oproti předpokládané hodnotě zakázky je nabídková cena o osm milionů nižší, tj. o 8,6 %. Největší investiční akce Tábora letošního roku potrvá zhruba do konce listopadu.

Nejprve dojde k odstranění lávky stávající. Nová konstrukce bude replikou té stávající, vybudované v roce 1929. Lávce na hrázi Jordánu, po které vede jeden z nejvýznamnějších chodníků ve městě, hrozilo z důvodu špatného technického stavu uzavření. Město jako vlastník rozhodlo o provedení rekonstrukce lávky, čímž bude důležité táborské korzo s malebným výhledem na vodní hladinu zachováno i pro příští generace. Po skončení prací město nechá na hrázi vysadit nové vrby bílé. Ty původní byly ze zdravotních důvodů a z důvodů kolize se stavbou pokáceny.

Lávka na návodní straně Jordánu je železobetonová rámová konstrukce, která je tvořena sloupy a průvlaky. Na rámové konstrukci je deska chodníku. Při průběžném hodnocení stavu město zjistilo jeho zhoršování, degradaci mostovky, úložného prahu a především sloupů s výraznými svislými trhlinami. Diagnostický průzkum Kloknerova ústavu ČVUT potvrdil chybějící pochozí izolaci, odhalil stopy průsaků, pokles podpěrných sloupů a pokročilou korozi výztuže sloupů. Nová konstrukce lávky musí být kvůli geotechnickým poměrům založena na mikropilotách a stavební jáma bude provedena se záporovým pažením se zemními kotvami.

Město Tábor se omlouvá všem občanům a návštěvníkům za dopravní komplikace, které tato strategická investice přinese.

Zdroj: Město Tábor.

Autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum