Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Spodní výpusť Jordánu

22. února 2023

TÁBOR: Spodní výpusť Jordánu

Město Tábor otevřelo spodní výpusť Jordánu, cílem je vypustit „černou“ vodu.

V minulém roce až na výjimky nebyla v provozu spodní výpusť táborské údolní nádrže Jordán. Důsledkem bylo nedokonalé promíchání celého vodního sloupce, které se běžně na nádržích děje na podzim při poklesu teploty vody. Ve spodní části vodního sloupce (od hloubky zhruba 11 metrů) tak zůstávala voda o špatné kvalitě (často šedočerně zbarvená), s nulovými koncentracemi kyslíku a s rizikem vzniku sirovodíku. Objem této vody v průběhu letních měsíců postupně narůstal.

Aby město Tábor dostupnými prostředky omezilo vznik rozsáhlého objemu neprokysličené, anaerobní vody, došlo v pondělí 6. února 2023 k otevření základové (spodní) výpusti.

Před tímto krokem provedla laboratoř státního podniku Povodí Vltavy měření kvality vody, které mělo za cíl zjistit rozsah tzv. „bezkyslíkaté zóny“ nad dnem dolní části nádrže. Na základě výsledků byl doporučen vhodný postup odpouštění spodní anaerobní vody. Právě tu se město Tábor jako majitel Jordánu rozhodlo vypustit a přispět dalším krokem k lepší čistotě vody pro koupací sezonu.

Otevření základové výpusti nastalo v 11.30 hodin ve velíně vodní nádrže Jordán, který obsluhuje firma ČEVAK. Přibližně po dobu 18 hodin bude vytékat 1500 litrů vody za vteřinu. Následně se průtok sníží na 100 až 150 litrů. „Toto množství se pak nechá odtékat ideálně do května či do června,“ uvedla vedoucí Odboru životního prostředí Jana Daňková.

Je třeba zdůraznit, že primárním cílem není snížit hladinu Jordánu, ale zbavit ho cca 20 tisíc m3 bezkyslíkaté, anaerobní vody, která se drží nad dnem nádrže a nahradit jí vodou o lepší kvalitě. Velký Jordán přitom aktuálně zadržuje přibližně 2,8 milionů m3 vody. Město bude po celou dobu otevření spodní výpusti monitorovat přítok vody pomocí instalovaného průtokového čidla pod hrází Malého Jordánu. Podle zjištěných údajů se bude odtok spodní výpustí regulovat, případně se zcela zastaví.

Večer 6. února 2023 přestane téct voda bezpečnostním přelivem a dočasně zmizí efekt jordánského vodopádu. Vypouštění spodní vody s sebou může dočasně přinášet určitou míru zápachu (sirovodík), který ale pocitově snižuje současné mrazivé počasí.

Zdroj: Město Tábor.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum