Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Přenosná stříkačka

1. května 2023

TÁBOR: Přenosná stříkačka

Město Tábor předalo HZS přenosnou stříkačku za půl milionu Kč.

K malé slavnosti došlo v pátek 28. dubna 2023 v areálu Územního odboru Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje v Táboře-Měšicích. Vedení města Tábora předalo sboru jako dar přenosnou motorovou stříkačku Rosenbauer FOX 4 za cenu 500 000 Kč od společnosti Požární bezpečnost Jihlava.

„Potřeba pořízení této stříkačky vyvstala loni při taktickém cvičení, jehož cílem bylo prověření reálné možnosti dopravy hasební vody v případě požáru v historickém jádru Starého města,“ uvedl starosta Tábora Štěpán Pavlík. Kromě starosty stříkačku hasičům předávali také místostarosta Radoslav Kacerovský a senátor Marek Slabý.

Spolehlivý a výkonný stroj, který na první ostrý zásah čeká, může být uplatněn při venkovních požárech na otevřeném prostranství, při povodních, nebo technických haváriích na území města. Obecně se dá říct, že význam využití vzroste při potřebě dálkové dopravy vody hadicemi v nepřístupném terénu. Příklad uvedl zastupující ředitel územního odboru Tábor Marek Sedláček. „Přenosná stříkačka se plně osvědčí třeba při požáru ve strmých svazích v údolí řeky Lužnice. V takovém případě bude účinně čerpat vodu z Lužnice, tlačit ji vzhůru (i do značného převýšení), nebo zajistí rychlé plnění cisteren na čerpacím stanovišti při kyvadlové dopravě,“ uvedl zastupující ředitel.

HZS JHČ v Táboře přenosné motorové stříkačky ve svém vybavená má, ale jsou zhruba 30 – 50 let staré a několikrát repasované. „Podobný typ stříkačky, který jsme obdrželi darem od města Tábor, se osvědčil loni při požáru v národním parku České Švýcarsko. Nová stříkačka, za kterou velmi děkujeme, bude sloužit i příštím generacím hasičů,“ uvedl Marek Sedláček.

Nákup stříkačky schválilo Zastupitelstvo města Tábora letos na svém březnovém zasedání.

Zdroj: Město Tábor.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum