Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Pomník Národního osvobození

28. července 2023

TÁBOR: Pomník Národního osvobození

Pomník Národního osvobození, náměstí Františka Křižíka, Tábor.

V rámci Dotačního programu Jihočeského kraje pro rok 2023 – Kulturní dědictví, Opatření II - Nemovité kulturní památky získalo město Tábor v letošním roce finanční prostředky ve výši necelých 85 tis. Kč na obnovu pomníku obětem 1. SV na Křižíkově náměstí - ÚSKP 24577/3-4651.

Hlavním cílem tohoto projektu bylo zachování významné nemovité kulturní památky v Táboře. Monumentální kamenná architektura je tvořená horizontálně uloženými kamennými deskami s dynamicky vzepjatou vertikálou sochy. Autorem sochařské výzdoby pomníku je akademický sochař J. V. Dušek.

Obnova zahrnovala důkladné očištění, revizi žulových desek, spárování, očištění bronzových nápisových desek, ošetření voskem, osazení nových tvarových bronzových kotev a lokální barevné retuše.

Potřebné práce byly provedeny restaurátorem s příslušnou licencí v souladu s restaurátorským záměrem a s požadavky památkové péče.

Tento projekt je realizován za finančního přispění Jihočeského kraje v rámci Dotačního programu Jihočeského kraje Kulturní dědictví, 1. výzva pro rok 2023, Opatření II - Nemovité kulturní památky.

Zdroj: Město Tábor.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum