Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Poděkování policistům a hasičům

22. října 2023

TÁBOR: Poděkování policistům a hasičům

Vedení Tábora přijalo na radnici policisty a hasiče, kteří v září vyprostili muže z vozidla v řece.

Velké poděkování od starosty Tábora Štěpána Pavlíka a celého vedení města (místostarostka Lenka Horejsková, místostarosta Martin Mareda, místostarosta Radoslav Kacerovský, tajemník Lubomír Šrámek) zaznělo v pondělí 9. října 2023 na radnici k pěti policistům a hasičům, kteří se v pondělí 4. září podíleli na náročné záchraně staršího muže. Při výjezdu z garáže skončil vlivem zdravotních potíží se svým autem v řece Lužnici.

Díky mimořádnému zásahu se řidiče podařilo zpod hladiny vyprostit a zdravotníci ho po 10 minutách úspěšně resuscitovali a odvezli v kritickém stavu do českobudějovické nemocnice. Událost se stala první školní den v příměstské části Čelkovice.

Příběh má bohužel smutný konec v tom, že zachráněný muž později v nemocnici zemřel. Zásah celého IZS lze i přesto považovat za příkladný, mimořádný a plný respektu. Právě proto policisté Michal Žilka a Jan Suda, hasiči Tomáš Novák, Petr Benda a Otta Horáček byli pondělními hosty na radnici. Doprovodili je ředitel Územního odboru PČR Tábor Jiří Štecher a zastupující ředitel Územního odboru HZS Tábor Marek Sedláček. Na setkání chyběl velitel zasahující hasičské jednotky Milan Urbánek. „Jsem rád, že se setkáváme u této výjimečné příležitosti. Za váš příkladný čin se sluší poděkovat. Říká se: to by udělal každý, doba však taková nebývá. Svým nasazením jste dali vzorový příklad občanům města, školákům,“ řekl starosta Štěpán Pavlík.

Řidič ve Škodě Fabia sjel do řeky. Jako první se k neštěstí dostala policejní hlídka, která našla vozidlo a označila místo nálezu. Vzápětí dorazila jednotka HZS. Policistům a hasičům, kteří svlékli své „těžké“ uniformy, aby se mohli snadněji potopit, se s nasazením vlastního zdraví podařilo vyprostit muže z potopeného vozidla v hloubce asi 2,5 metru. Pod vodou je vozidlo nebezpečné, vlivem proudu se pohybuje. „Byl to adrenalin, strach přímo ne. Je však rozdíl ponořit se na nádech do zkalené řeky nebo doma na zahradě v bazénu,“ řekl jeden z hasičů. Potopená škodovka byla zpočátku nedobytná, naštěstí měla stažené jedno okénko, přes které se podařilo auto otevřít a muže pracně vytáhnout na břeh. Tam ho aktéři předali do péče ZZS. „Úlohu zdravotníků bychom chtěli vyzdvihnout, bez nich bychom se neobešli,“ shodli se hasiči a policisté.

Hasiči se občas musejí ponořit k utopenému autu (před lety do rybníka Hejtman u Plané nad Lužnicí nebo do řeky Lužnice v Dobronicích), přesto lze zářijovou událost z Čelkovic označit za specifickou a mimořádně obtížnou. Vedení Tábora věří, že také veřejnost úsilí složek IZS ocenila a vnímá jejich důležitost pro život celého města.

Zdroj: Město Tábor.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum