Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Nádrž Jordán - Kvalita vody

17. června 2023

TÁBOR: Nádrž Jordán - Kvalita vody

Nádrž Jordán vykazuje velmi dobrou kvalitu vody, která zve k vodní rekreaci.

V úterý 13. 6. 2023 provedlo Povodí Vltavy první červnový odběr vzorků pro hodnocení kvality vody ve vodní nádrži Jordán. Jak město Tábor informoval Jan Potužák, vedoucí vodohospodářské laboratoře státního podniku Povodí Vltavy v Českých Budějovicích, aktuálně se nádrž nachází v období tzv. „čiré vody“, které je charakteristické vysokými hodnotami průhlednosti vody.

„Toto období je na nádrži zaznamenáváno pravidelně právě v období na přelomu měsíce května a června,“ podotkl Jan Potužák.

Průhlednost vody v horní přítokové části nádrže dosahuje aktuálně 1,3 metru. Ve střední a dolní části nádrže se pohybuje od 4,0 do 4,9 metru. Vysoká průhlednost vody je současně charakteristická nízkou biomasou řas a sinic. Teplota vody v hladinové vrstvě se v době odběru pohybovala kolem 20°C. Vodní sloupec je již významně teplotně zvrstven. Výrazný pokles teploty nastává mezi 3 až 4 metry hloubky. Od hloubky 4 metrů dochází k zásadnímu poklesu koncentrace rozpuštěného kyslíku. Od hloubky přibližně 6 metrů ke dnu jsou jeho koncentrace prakticky nulové. „Přesto však nádrž Jordán stále vykazuje velmi dobrou kvalitu vody, která zve k vodní rekreaci,“ uzavřel vedoucí vodohospodářské laboratoře Povodí Vltavy.

Další odběr vzorků je plánován na pondělí 26. června 2023.

Zdroj: Město Tábor.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum