Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Kácení vrb

6. března 2023

TÁBOR: Kácení vrb

Kácení vrb bílých u Jordánu. Hasiči využili příznivého počasí a vrby u Jordánu začali kácet dříve.

Speciálně vyškolení členové Hasičského záchranného sboru Tábor zahájili ve čtvrtek 2. března 2023 nezbytné a povolené kácení dvaceti vrb bílých pod hrází údolní nádrže Jordán mezi loděnicí a přelivem. Dvacet stromů, které tu rostou 22 let, musí ustoupit chystané rekonstrukci lávky na návodní straně.

Původně mělo kácení proběhnout od 7. do 14. března, ale profesionální hasiči využili aktuálního příznivého počasí a vrby u Jordánu začali kácet o několik dnů napřed. „Hasiči přikročili k práci dříve, než jsme avizovali, aby si udělali časový náskok. V prvních dnech března zavládlo hezké počasí, příští týden má sněžit a při kácení by to mohlo přinést komplikace,“ uvedl starosta Tábora Štěpán Pavlík.

Přímo na hrázi situaci vysvětlil ředitel HZS Jihočeského kraje územního odboru Tábor Petr Hojsák. „Ve čtvrtek naši specialisté porazili celkem sedmnáct vrb. Jedná se o vysoce rizikové kácení, které provádíme opatrně, aby vychýlené stromy nepadaly do Jordánu, ale na břeh. Tři největší a nejrizikovější vrby shodíme po dohodě s městem v neděli 5. března ráno s pomocí výškové techniky. V týdnu od šestého března kmeny vrby nařežeme na menší části a ručně je budeme vynášet ven,“ uvedl Petr Hojsák.

Není pravda, že by táborská radnice kácení povolila mávnutím ruky. Naopak. Město Tábor upřímně lituje charakteristických stromů, ale neodkladné kácení vyvolala investice spojená s výstavbou nové lávky. Tento náročný stavební projekt není možné realizovat bez odstranění vrb. Město Tábor zdůrazňuje, že dendrologický posudek jasně prokázal, že jedenáct vrb bylo napadeno dřevokaznou parazitickou houbou, ohnivcem obecným (Phellinus igniarius). Tato houba způsobuje intenzivní bílou hnilobu dřeva, které poměrně rychle ztrácí svou pevnost. V místě napadení dochází ke zlomům, přičemž větve v koruně mohou být ještě plně olistěné a vrba může budit zdání, že je zcela zdravá. „Při kácení se zřetelně prokázalo, že vrby byly dřevokazně napadené a nebezpečné svému okolí,“ potvrdil ředitel HZS Tábor Petr Hojsák.

Zbylých devět stromů znalec jednoznačně klasifikoval jako dřeviny s krátkodobou perspektivou. Ke kácení vrb by tak muselo pravděpodobně dojít v krátkodobém horizontu několika málo let i bez stavby lávky. Zachování vrb současně s výstavbou lávky nepřipadalo v úvahu. Stavební práce by se odehrávaly v těsném sousedství stromů. Při prostorově náročné činnosti by vrby pravděpodobně nepřežily. Nešlo by dodržet státní normu, která stanovuje ochranu stromů.

Ihned bude následovat nová výsadba

Město Tábor se zavázalo, že jakmile stavba lávky skončí, na místě zasadí stejné množství vrb bílých vhodnějšího kultivaru Tristis. „Vrba bílá je rychlerostoucí dřevina. Kulisa Tábora, na kterou jsme pohledem nejen od sladovny zvyklí, bude za pár let stejná jako nyní,“ uvedl dříve na sociálních sítích místostarosta Radoslav Kacerovský.

Začátek největší investiční akce Tábora letošního roku je v plánu nejspíše zkraje dubna a potrvá zhruba do půlky listopadu. Společná investice města (do lávky) a Jihočeského kraje (do mostu nad přelivem) omezí osobní automobilovou dopravu, pro niž byly řádně stanoveny objízdné trasy. Výjimku pro průjezd po hrázi dostanou pouze vozy IZS a autobusy MHD.

Zdroj: Město Tábor.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum