Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Havarijní kácení dubu

15. listopadu 2023

TÁBOR: Havarijní kácení dubu

Mohutný dub na školním hřišti musí být pokácen, jde o bezpečnost dětí.

Vynucené havarijní kácení mohutného dubu na pozemku školního dvora v blízkosti hřiště Základní školy Mikuláše z Husi v Táboře provádějí s pomocí lezecké techniky vybraní dřevorubci. Na hřišti došlo k nečekané události – k samovolnému rozlomení tohoto mohutného stromu, aniž by foukal vítr.

Větev mohla být nasáklá po dešti, navíc byla porostlá mechem. „Strom je uprostřed dvora a na školním hřišti, hrozilo, že by mohlo dojít k odlomení zbývajících větví. Kvůli bezpečnosti dětí se rozhodlo, že se jedná o havarijní stav. Zadali jsme proto pokácení celého stromu,“ uvedl vedoucí táborského Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Radomír Kouba.

Z úředního hlediska se jedná o případ, kdy je stavem dřeviny zřejmě a bezprostředně ohrožen život či zdraví nebo hrozí škoda značného rozsahu („havarijní stav“).

Vysoký dub má obvod kmene cca 3 metry. Nečekaně nastalo odlomení části koruny a zhruba jedné třetiny obvodu kmene mohutného dubu. „Rozsáhlá rána zasahovala od báze do výšky cca šesti metrů. Torzo stromu nebylo možné zachovat z havarijních důvodů,“ vysvětlili odborníci z městského Odboru životního prostředí. Hrozilo tak bezprostřední riziko statického selhání zbytku stromu, ohrožení osob a vznik škody velkého rozsahu ve smyslu § 8 odst. 4 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny.

V oblasti dopadu odlomené části stromu se nachází hřiště základní a mateřské školy a další veřejné plochy, dále historické objekty (altán) a hradby.

Dřevorubci dub postupně ořezávají a nakonec ho celý skácí. Druhý dub, který stojí vedle, se zřejmě podaří uchovat, projde však zdravotně-bezpečnostním řezem.

Zdroj: Město Tábor.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum