Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Kvalita vody v Jordánu

7. září 2023

TÁBOR: Kvalita vody v Jordánu

Nádrž Jordán ve své střední a dolní částí (od silničního mostu k hrázi) vykazuje zhoršenou kvalitu vody.

V pondělí 28. 8. 2023 provedlo Povodí Vltavy druhý srpnový odběr vzorků pro hodnocení kvality vody ve vodní nádrži Jordán. V celé nádrži došlo oproti minulému odběru (10. 8. 2023) k celkovému mírnému snížení průhlednosti vody.

Ta v přítokové části aktuálně dosahuje 0,5 metru. Ve střední a dolní části (od mostu k hrázi) se průhlednost pohybuje mezi 1,0 až 1,2 metru.

Ve vodě přetrvává výrazný vegetační zákal, ve kterém jsou patrné vločky planktonních sinic. Ty se u břehů přítokové části koncentrují do kompaktní hladinové vrstvy. Teplota vody u hladiny se v době odběru pohybovala kolem 23°C. Vodní sloupec je stále výrazně teplotně zvrstven. Znatelný pokles teploty a koncentrace kyslíku nastává od 4 metrů hloubky. Od 6 metrů ke dnu jsou koncentrace kyslíku prakticky nulové. V nejhlubších partiích u hráze (od 10 metrů hloubky) se projevují důsledky dlouhodobějšího kyslíkového deficitu (změna barvy vody na šedou v kombinaci se zápachem sirovodíku).

Kvalita vody se v průběhu srpna výrazně nezměnila. Nádrž ve své střední a dolní částí (od silničního mostu k hrázi) aktuálně vykazuje zhoršenou kvalitu vody. Výskyt hygienicky závadných sinic je na třetím stupni pětibodové stupnice (1 - nejlepší, 5 - nejhorší).

Následující odběr vzorků bude realizován 11. září 2023.

Zdroj: Město Tábor.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum