Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Budoucnost čtvrtě Dvorce

10. června 2023

TÁBOR: Budoucnost čtvrtě Dvorce

Město Tábor diskutovalo s veřejností o budoucnosti plánované obytné čtvrtě Dvorce.

Zhruba 60 obyvatel Pražského, Náchodského sídliště a dalších částí města přijalo pozvání na veřejnou panelovou diskusi v jídelně ZŠ Zborovská (7. června 2023), která se zabývala přípravou nové obytné čtvrti Dvorce. Město Tábor se už tři roky zabývá proměnou bývalých kasáren Jana Žižky na Pražském předměstí v moderní obytnou čtvrt zhruba pro 1400 - 1700 nových obyvatel Tábora.

Téměř 11hektarové území bylo nejdříve vyčištěno od původní armádní zástavby a teď vyhlíží své nové využití.

Vize architektů se nyní proměňují v jasně daná pravidla, která na dlouhé roky dopředu určí, jak se bude v místě stavět. Město Tábor odhaduje, že čtvrť až se 700 byty ve čtyřech různých typologiích, občanskou vybaveností a veřejnými prostory včetně rozšíření stávajícího parku bude vznikat mnoho let, odhadem 10 až 15 let. Území je v plánu zastavět čtyřpodlažními viladomy, koncentrovanými městskými domy (townhouse), vyššími bytovkami a nájemním deskovým domem, který uzavírá park před zimním stadionem. Vstup do nové čtvrti je navržen náměstím na křižovatce ulic Kyjevská a Kpt. Jaroše.

Záměry města veřejnosti představila za autory vítězného návrhu z ateliéru Norma architekti Jana Moravcová a krajinářská architektka Pavlína Malíková, vedoucí Kanceláře architekta města Kateřina Čechová a starosta Tábora Štěpán Pavlík. Okruhy témat se dotýkaly mj. následujících otázek:

  • Jak by mohl vypadat tzv. Dům u parku? Proč je na rozhraní parku a parkoviště před zimním stadionem navrhován?
  • Jak bude strukturovaná bloková zástavba viladomy a townhousy?
  • Proč tvoří centrální „oko“ nového parku vodní nádrž?
  • Jak bude nová čtvrt vytápěna a jak bude zasakována dešťová voda? Kde budou plácky, sportoviště a komunitní zahrady?

„Jedná se významné parcely v centru města, které chceme smysluplně využít, napojit je na okolí. Vítězný architektonický návrh jsme rozpracovali pod taktovkou Norma architekti do podoby územní studie. Dále máme k dispozici i ekonomický model firmy 4ct, která říká ve variantách, jak by šlo celé území ufinancovat a s jakou mírou zapojení města,“ uvedl starosta Štěpán Pavlík. Podle arch. Jany Moravcové má město Tábor díky plánované čtvrti šanci zastavit klesající demografickou křivku počtu obyvatel. „Lidé se budou stěhovat do větších měst. Tábor má díky Dvorcům příležitost zmírnit úbytek obyvatel.“ Architektka dodala, že je důležité, aby dostatek bytů zůstal v nájemním režimu. Řada zájemců o bydlení nebude mít dostatek peněz na nákup nemovitosti.

Areál v budoucnu nabídne kromě bytů mj. plnohodnotný park, služby, komerční prostory, mateřskou školu, komunitní dům s prostory pro spolky. Důležitým faktorem je parkování. Architektonický návrh počítá s výstavbou cca 770 parkovacích mít pro potřeby nových obyvatel a návštěvníků čtvrti. Další markantou projektu je voda, která v něm hraje důležitou roli. Jak vysvětlila arch. Pavlína Malíková v plánu je např. využít zatrubněný potok, který aktuálně není vidět, vyvést ho na povrch, začlenit do struktury parku a využít pro chytré hospodaření s dešťovou vodou.

Důležité je sdělení, že projekt plně a důstojně respektuje význam a pozici památníku (popraviště z 2. světové války), který je obklopen zelení v těžišti parku.

Veřejnost měla největší počet výhrad k městskému bytovému „Domu u parku“ (pavlačový, deskový), který je navrhován na hraně parku a parkoviště u zimního stadionu a poblíž osmipatrového domu v Buzulucké ulici, který stojí naproti přes ulici Václava Soumara. Arch. Jana Moravcová zdůraznila, že „Dům u parku“ nezhorší světelné podmínky pro okolní obyvatele, nebude působit jako bariéra (bude mít prostupný parter), neboť vznikne v dostatečné vzdálenosti od stávající zástavby. O podobě domu není zatím rozhodnuto. Jeho další podobu (výška, členění společných prostor, kapacity parkování) město s odborníky prověří ještě před tím, než se bude pokračovat v pořizování změny územního plánu.

V nebližší době město vypíše výběrové řízení na pozici koordinátora dalšího postupu ve Dvorcích. „Mělo by jít o člověka se zkušenostmi s developmentem, který zahájí konzultace se soukromými developery, bytovými družstvy nebo bankami, jak o tom hovoří doporučovaná kombinace obchodních modelů,“ vysvětlila vedoucí Kanceláře architekta města Kateřina Čechová.

Zájemcům o výstavbu ve Dvorcích budou současný stav příprav a možnosti výstavby prezentovány ve středu 21. 6. 2023 od 14:30 v Galerii U Radnice (pro zájemce po předchozí rezervaci).

Stavební aktivita ve Dvorcích by mohla začít nejdříve přibližně za dva roky.

Dopracovaná územní studie je ke stažení na webu města:

https://www.taborcz.eu/tabor-obytna-ctvrt-dvorce/d-80568/p1=66237

Zdroj: Město Tábor.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum