Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Barokní sochy

27. července 2023

TÁBOR: Barokní sochy

Město Tábor opravuje barokní sochy před kostelem.

Restaurováním prochází přes letní prázdniny soubor skulptur sv. Floriána, Piety a sv. Donáta na Žižkově náměstí pod památnými jírovci v těsné blízkosti chrámu Proměnění Páně. Realizátorem zakázky je společnost HosnedlArt, s.r.o., České Budějovice za částku 284 855 Kč vč. DPH.

Jedná se o veřejnou zakázku malého rozsahu. O sochy pečuje Odbor kultury a cestovního ruchu.

Aktuálně se restaurátoři nacházejí ve fázi čistění a biosanace soch. „Zkonsolidovali jsme originální kamenné sokly pod svatými Floriánem a Donátem. Čeká nás rekonstrukce dřevěného kříže, který byl demontován z Piety. Následně se budeme věnovat spárování a doplnění obvodového schodiště u Piety,“ uvedl restaurátor Lukáš Hosnedl. U Floriána se provede oprava zlacení hrotu kopí, u Donáta oprava zlacení blesku.

Následovat bude technologická pauza na vyzrání konsolidačních materiálů. Po pěti týdnech se nastane fáze doplňování a barevná retuš včetně barevné výmalby zděné soklové části.

Sochy sv. Donáta a sv. Floriána pocházejí z doby kolem roku 1775 (z dílny nebo okruhu J. F. Platzera). Sousoší Piety je rovněž z 18. století. Pískovcová socha světce sv. Donáta je v nadživotní velikosti na podstavci s římsou. Světec je v rouše biskupa, u nohou dlí andílek s mečem, v rukou má knihu a blesk. Pískovcová socha světce sv. Floriána je v nadživotní velikosti na podstavci s římsou. Světec je v oděvu římského vojáka a drží atribut – nádobu, z níž lije vodu. Vše bylo původně součástí oltáře v kryptě kostela Panny Marie v augustiniánském klášteře v Táboře. Zatímco u Piety jde stále o originál, Donát a Florián jsou kopiemi, které zhotovil v letech 1974-1976 Jan Dušek, syn slavného J. V. Duška. Sochy jsou hodnotným projevem kamenné barokní plastiky 18. století.

Sv. Florián je znám jako patron hasičů. Sv. Donát byl mučedníkem a jako římský biskup pocházel z italského Arezza. V Itálii byl uznáván jako patron a ochránce zemědělců. Chránil před krupobitím a před blesky, tedy před živly, které mohly zemědělcům zničit úrodu.

Zdroj: Město Tábor.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum