Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Reklamní partner

Klub BONUS

YouTube TV

TOPlist



Upravené tarify MHD

30. listopadu 2022

TÁBOR: Upravené tarify MHD

Tábor upravil tarify MHD, dohnala ho k tomu ekonomická situace.

Deset let drželo město Tábor tarify jízdného v autobusové MHD na stejné úrovni. V listopadu 2022 Zastupitelstvo města Tábor ale schválilo novou úpravu tarifů. Tábor k nepopulárnímu kroku přinutilo především zvyšování cen pohonných hmot.

Všech 34 autobusů MHD dopravní společnosti Comett Plus jezdí totiž na plyn. Současná výše tarifů už se stala neudržitelnou, inflace stoupá. Zatímco v roce 2021 byla míra inflace na hodnotě 3,8 %, podle Českého statického úřadu činila letos v říjnu 15,1 %. Právě ekonomický tlak a zodpovědná péče o veřejné finanční prostředky přiměl Tábor jednat. Od 1. ledna 2023 si cestující v táborské aglomeraci připlatí v průměru za časové jízdenky 6 korun. Za deset minut jízdy to bude 16 Kč, za 20 minut nově 20 Kč a za hodinu jízdy lidé zaplatí 24 Kč. Předplatních kuponů se úprava tolik nedotkne, u nejprodávanějších kuponů představuje navýšení ceny několik desítek korun. Nový ceník schválili táborští zastupitelé, projednat ho musejí také zastupitelstva v Sezimově Ústí a Plané nad Lužnicí a také Sdružení města a obcí okresu Tábor (SMOOT), které MHD subvencuje.

Ilustrační foto MHD Tábor, autor Jan.pecka01

Jak vysvětlil starosta Tábora Štěpán Pavlík, už letos bude složité vykrýt stoupající provozní ztrátu. Vyhlídky na příští rok jsou ještě méně příznivé. Řeč ekonomických čísel je neúprosná. Prokazatelná ztráta MHD (náklady mínus tržby) v roce 2021 činila 66 mil. Kč, v roce 2022 je 87 mil. Kč a podle odhadů se v roce 2023 dostane na 113 mil. Kč. „Máme možnost zatáhnout za záchrannou brzdu a tarify od prvního ledna upravit,“ vysvětlil starosta Pavlík.

Místostarosta Martin Mareda sdělil, že situaci kolem financování MHD se vedení města intenzivně zabývá od srpna letošního roku. „MHD je oblast, kde se střetávají dva efekty: veřejný zájem a péče řádného hospodáře,“ uvedl místostarosta. Na vysvětlenou: náklady na MHD pro rok 2022 budou celkem 121 mil. Kč. Jsou kryty tržbami 34 mil. Kč, dotací kraje 5,3 mil. Kč, dotacemi obcí mimo SMOOT 0,7 mil. Kč, dotací SMOOT 81 mil. Kč. Peníze SMOOT posílají obce podle počtu obyvatel. Největší balík, přes 74 %, platí Tábor.

Rozhodnutí o navýšení jízdného nevzniklo nahodile. Město Tábor si nechal zpracovat dopravní analýzu, ze které vyšly dvě možné cesty, kudy se ubírat. Jedna uvažovala o omezení najetých kilometrů (rušení spojů) až o 15 procent. Tuto cestu autor studie nedoporučuje, protože by přinesla řadu negativ a rizik. Snížila by komfort cestujících a pro řešení situace by opatření nepřineslo významné finanční úspory. K této cestě se Tábor nepřiklonil, protože takto není možné rychle ušetřit dostatek peněz. Město raději volilo úpravy tarifů. „Zvolená varianta se nijak nedotkne omezení robustního rozsahu MHD, která je druhá nejrozsáhlejší v Jihočeském kraji,“ zdůraznil starosta Štěpán Pavlík. Usnesení, které přijalo 14. listopadu 2022 táborské zastupitelstvo, kromě úpravy tarifů přesto zavázalo vedení města předložit do 30. 6. 2023 koncept racionalizace MHD.

Zdroj: Město Tábor.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum